Lees als eerste MuseumNieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

13 april: DePetrus gesloten

In verband met een besloten evenement is DePetrus gesloten op zaterdag 13 april. Op 14 april zijn de deuren weer geopend vanaf 12:00 uur.

De nieuwe ‘Schatten van Vught’ over oorlog en neogotiek

Het aprilnummer van ‘Schatten van Vught’ bevat weer interessante artikelen over de geschiedenis van Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Theresialaan 89 Het eerste artikel gaat over de bewoners van Theresialaan 89 in de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal van Joyce Tritschler-van Os over oorlogshelden en collaboratie. Wachtmeester Alard August Weddepohl woont er, maar sneuvelt aan het begin van de oorlog in Mill bij de strijd om de Peel-Raamstelling. Zijn jonge weduwe blijft achter in de Theresialaan en krijgt achtereenvolgens een relatie met de Duitse SS-er en een Nederlandse NSB-er. Neogotiek Het tweede artikel gaat over een heel ander onderwerp en een andere tijd.

Beleef Vught op zondag 7 april

Op zondag 7 april is er weer van alles te beleven in het Vughtse Centrum. Beleef Vught is een manifestatie waarbij ondernemers, organisaties en verenigingen zich op aantrekkelijke wijze presenteren aan het Vughts publiek. Zoals iedere zondag is ook het Vughts Museum in DePetrus te bezoeken. Maar het Vughts Museum is ook te vinden in een tent vóór DePetrus. U treft daar onze vrijwilligers die u van alles kunnen vertellen over het Vughts Museum en wellicht vindt u er een boek of iets anders over de Vughtse historie dat u altijd al had willen hebben. Beleef Vught op zondag 7

Nieuwe bestemming kerkbanken bij Taleninstituut Regina Coeli

Het Vughts Museum gaat ‘ontzamelen’, want de depots raken vol en de opslag van grotere objecten bij Strang is niet ideaal en kost geld. Voor een aantal objecten dat nauwelijks of geen relatie heeft met Vught, Helvoirt of Cromvoirt of met Vughtenaren, zal een passende andere bestemming worden gezocht. Ook sommige grote voorwerpen die wel iets met Vught te maken hebben, maar waarvoor geen plaats is in de depots en in de expositie in DePetrus, kunnen voor ‘ontzamelen’ in aanmerking komen. Zo hebben we een nieuwe eigenaar gevonden voor drie eikenhouten kerkbanken met knielbankjes: het Taleninstituut Regina Coeli. De banken

Graniet van Mauthausen in Holocaustmuseum

Op 10 maart opende de koning het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Vier dagen later bezochten Menno Schrijver en Urijan Poerink van de werkgroep registratie van het Vughts Museum deze indrukwekkende expositie. Op een opvallende plaats in de permanente expositie ligt het stuk ‘graniet van Mauthausen’, een circa 40 kilogram zware steen, die het Vughts Museum voor 15 jaar in bruikleen heeft gegeven aan het Holocaustmuseum.