Jeugd

Kinderen, ouders, school, jeugdgroepen zijn van harte welkom in het Vughts Museum! Voor jullie zijn er speciale activiteiten. Wat is er in 2024 te doen? Je leest het hier. 

De Pietertjes Vitrinetocht

Wilt u met uw kind het Vughts Museum bezoeken? Vraag naar de Pietertjes Vitrinetocht bij de balie.  Deze speciale tocht loopt langs de vitrines en laat kinderen op een speelse manier kennis maken met aspecten van de lokale geschiedenis van Vught. Er is een versie voor jonge kinderen (vanaf groep 3) en een versie voor kinderen vanaf tien jaar.

Ook voor scholen of andere groepen is deze tocht leerzaam en leuk.
Wilt u met uw groep(en) het museum bezoeken? Mail naar info@vughtsmuseum.nl. De werkgroep jeugd kan dan samen met u een programma op maat maken en dit begeleiden.

Archeologie

Graven in het verleden van Vught! De bodem van Vught heeft en geeft geheimen prijs. Voor groepen heeft het Vughts museum een speciaal archeologieprogramma ontwikkeld. Meer weten?
Mail naar info@vugtsmuseum.nl

Het Pietertjespad

Pietertje is de mascotte van het museum.
Tijdens de renovatie van DePetrus werd boven in de nok van de kerk een grappig, leistenen poppetje ontdekt. Bij de bouw van de Sint Petruskerk is dat poppetje naar alle waarschijnlijkheid door bouwvakkers gemaakt.  Het idee ontstond om Pietertje tot mascotte te maken voor de jeugdactiviteiten. Het Pietertjespad is een speelse en leerzame erfgoedspeurtocht/wandeling.
De tocht is  gemaakt door kinderen van groep 7 van OBS De Springplank, juf Vera, het Vughts Museum en  door illustratior Saskia van Oversteeg.
De wandelroute van drie kilometer slingert door Vught, voert langs typische Vughtse plekken en monumenten. Via speelse opdrachten worden kinderen uitgedaagd om zich te verdiepen in de eigen historie. Een leuke activiteit voor een kinderfeestje!
De route is verkrijgbaar aan de balie van DePetrus.
Wilt u het pad lopen met bijvoorbeeld uw klas of groep of bij een verjaardagsfeestje en wilt u graag begeleiding bij deze tocht? Mail naar info@vughtsmuseum.nl

Wandel/Speurtocht Cromvoirt

Ook Cromvoirt heeft een heemkundige wandel/speurtocht, gemaakt door kinderen uit Cromvoirt, het Vughts Museum en illustratoor Saskia van Oversteeg. Deze tocht is verkrijgbaar bij De Oude Herberg, in het centrum van Cromvoirt!

Tentoonstellingen en kinderen

Bij de tijdelijke tentoonstellingen van het Vughts Museum wordt vaak een werkblad gemaakt voor kinderen. In het Klaverblad en op onze site kunt u daarover meer informatie vinden.