Geschiedenis

Het Vughts Museum werd in 1973 opgericht als ‘Verzamelkamer Vught’ en al snel omgedoopt in ‘Vughtse Oudheidkamer’. Het toenmalige museumbestuur slaagde er in om een grote collectie aan historische objecten te vergaren. Ook werd een indrukwekkende kunstcollectie van overwegend Vughtse kunstenaars bijeen gebracht. In 1995 volgde weer een naamsverandering. De Oudheidkamer werd ‘Vughts Historisch Museum’.

Toen in 2010 uitzicht ontstond op verhuizing van de oude maalderij aan de Taalstraat naar de DePetrus, werd het beleid van het museum aangepast aan de nieuwe naam en werd vanaf 2010 een thematische indeling gemaakt voor de permanente expositie van het museum. Dat leidde in 2011 tot de huidige naam: Vughts Museum.

Sinds 2018 ontvangen wij onze bezoekers in ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2,  in het centrum van Vught. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld.

geschiedenis

Het Vughts Museum in DePetrus vertelt u veel over de historie van de gemeente Vught, bestaande uit Vught, Cromvoirt en Helvoirt, in al zijn facetten. De vaste collectie bestaat uit een aantal thema-eilanden die veelal in vitrines door het hele kerkgebouw zijn opgesteld. De thema’s zijn beschreven in het boekje Vught in Highlights. De collectie bevat ook een groot aantal schilderijen van onder andere Grips, Slager, Luns en Frenken. Een deel daarvan wordt geëxposeerd aan de wanden van DePetrus en wordt met enige regelmaat gewisseld. Op het voormalige priesterkoor worden door het Vughts Museum jaarlijks drie thematische wisselexposities georganiseerd.