Exposities

Wissel tentoonstelling Vughts Museum

Naast de permanente tentoonstelling in DePetrus brengt het Vughts Museum jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen op het voormalige priesterkoor in DePetrus.

Badplaats IJzeren Man

Expositie van 29 april t/m 26 mei 2019

Van 29 april t/m 26 mei 2019 organiseert het Vughts Museum in DePetrus te Vught een tentoonstelling over ´Badplaats IJzeren Man´. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat op de Vughtse Hei zand werd afgegraven voor het Bossche station en de wijk eromheen (´t Zand). Daardoor ontstond een bosmeer dat al snel gebruikt werd als zwembad. Er kwam een particuliere zweminrichting en aan de rand van het water werd een hotel-restaurant gebouwd. Het toerisme nam een hoge vlucht. De spoorwegen vestigde vóór de oorlog zelfs een halte bij het zwembad op de lijn ´s-Hertogenbosch-Tilburg. Na verloop van tijd nam de gemeente de exploitatie van het zwembad over. ´s Winters bood de bevroren plas schaatsers de ruimte. Hotel ´De IJzeren Man´ werd een populaire dansgelegenheid.

De tentoonstelling geeft met foto´s en schilderijen een beeld van deze ´badplaats´, die de naam kreeg van de graafmachine die het zand opgroef: de IJzeren Man.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Permanente tentoonstelling Vughts Museum

Het boekje Vught in Highlights beschrijft de thema’s die vanaf 2018 te zien zijn als permanente tentoonstelling in DePetrus. Deze thema’s zijn in de vorm van museum-eilanden opgesteld.

 1. DePetrus, ontmoetingscentrum van Vught
 2. Vught met vele gezichten
 3. Onder de grond. Archeologische vondsten in Vught
 4. Vught en het water
 5. Vught in de middeleeuwen. Maurick, twee kerken, de Duitse orde, de kartuizers
 6. Vught tijdens het beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629
 7. De Bataafse-Franse tijd (1794-1814)
 8. Vught en de Tweede Wereldoorlog
 9. Het bestuur van Vught
 10. Cromvoirt
 11. Religies in Vught
 12. Drama’s in Vught

De folder “Het Vughts Museum in één oogopslag” is voor €1,00  verkrijgbaar bij de servicebalie bij de entree van DePetrus.