Depotschatje 3: Burgemeester Bloemen door Wim van de Plas

Depotschatje 3: Portret van Burgemeester Eduard J.J.M. Bloemen door Wim van de Plas

Het Vughts Museum wil een zo goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught en maakt daarvoor gebruik van de vele voorwerpen en kunstwerken uit het depot. Elke maand belichten de vrijwilligers van de werkgroep collectiebeheer en registratie een depotschatje.

In het kader van de burgemeesterswisseling in de Gemeente Vught willen we aandacht besteden aan het portret van de voormalige burgemeester van Helvoirt, mr. E.J.J.M. Bloemen (Tilburg 1893 – Zutphen 1962). Hij was in Helvoirt in deze functie werkzaam tussen 1934 en 1959 en de laatste maanden, vanwege zijn pensionering en om de vijfentwintig jaar vol te maken, als waarnemend burgemeester.

Het portret is gemaakt door de kunstenaar Wim van de Plas (Udenhout 1913 – Helvoirt 1984). Hij studeerde aan de Katholieke Leergangen te Tilburg waar hij les kreeg van Jan van Delft, aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren in Amsterdam waar een van zijn docenten Huib Luns was, en bij Isodore Baron van Opsomer aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen.

In 1939 ontving hij voor het schilderij ‘Kid Oliveira’ de tweede prijs op een tentoonstelling over Brabantse Kunst in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het schilderij werd door het museum aangekocht. In 1942 werd hij docent aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in ’s-Hertogenbosch.

In 1949 nam hij buitengewoon verlof, om in opdracht van de Stichting Actie (Katholiek Gemeenschapswerk) een groot portret te maken van Paus Pius XII in Rome.

Wim van de Plas heeft vooral bekendheid gekregen vanwege de portretten die hij maakte van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Koningin Juliana. Voor verschillende gemeenten heeft hij portretten voor de burgemeestersgalerij geschilderd.

In 1952 trouwde hij met Lianne Arendonk en zij kregen drie dochters en twee zonen. Zijn dochter Margot organiseerde in 2013 een overzichtstentoonstelling van zijn werk in Museum Slager en maakte het bijbehorende boek “Met verve. Het archief van Wim van de Plas.”

Het portret van Eduard Bloemen is momenteel te zien aan de schilderijenwand van het priesterkoor in DePetrus.

Menno Schrijver