Depotschatje 12: De Vlaamsche schuur in de sneeuw

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar veel objecten komen nooit of heel sporadisch uit het depot. Elke maand belichten de vrijwilligers van de Werkgroep Collectiebeheer en registratie een depotschatje.

Deze keer is het schilderij ‘Vlaamsche schuur in de sneeuw’ tevoorschijn gehaald en opgehangen aan de nieuwe expositiewand achter in het koor in DePetrus. Het schilderij is gemaakt door Johannes den Otter (Halder 1920 – Vught 1966). Hij was één van de kunstenaars die werkten in en rondom Vught, zoals ook zijn schildersvrienden en collega’s, Tom Slager, Harry Ubink, Henry Titselaar, Reinier Pijnenburg en Marius de Leeuw. Deze kunstenaars kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer, ze kenden elkaar goed.

Johannes den Otter was een beroepsschilder die leefde van de verkoop van zijn schilderijen. Zijn werk werd verkocht op beurzen en op de kunstmarkt in ’s-Hertogenbosch. Ook in München heeft hij met zijn werk op een verkooptentoonstelling gestaan. Naast zijn landschappen maakte hij ook portretten en stillevens.

Hij schilderde veel in en rondom Cromvoirt, waar ook het onderhavige werk ‘Vlaamsche schuur in de sneeuw’ moet zijn gemaakt. De Vlaamse schuur is een type langschuur dat los stond van het woongedeelte van de boerderij en kwam veel voor in Brabant en de provincie Antwerpen. Het dak was met riet gedekt, later ook met pannen. De wanden bestonden uit zwartgeteerde, gepotdekselde planken of waren van baksteen.

De schuur was meestal driebeukig. In de middenbeuk was de tas, de opslagruimte voor hooi of stro.

Den Otter met zijn vrouw.

De Vlaamse schuur die voorheen stond aan de St. Lambertusstraat in Cromvoirt is in 2019 verplaatst naar een ander perceel en gerestaureerd, zodat het gebouw dat door de schilder zo fraai is verbeeld voor de toekomst behouden is gebleven.

Menno Schrijver