Kleurige Bevrijdingsrok siert Heuvel

De gigantische replica van de Bevrijdingsrok voor DePetrus

Je kunt er niet omheen, de Bevrijdingsrok voor de ingang van DePetrus. Dinsdag 17 september werd ze geplaatst in het kader van de viering van de 80-jarige bevrijding in Vught. De rok op de Heuvel is een reusachtige replica van de originele Bevrijdingsrok, gemaakt door kunstenaar Judith Abels. “De rok heeft een symbolische bedoeling, een ernstige achtergrond, het symbool van de wederopbouw, gemaakt van oud tot nieuw, een eenheid in veelheid, opbouw uit afbraak,” aldus een krantenberichtje uit april 1948 over de rok.

Het idee achter de Bevrijdingsrok

Het idee voor de originele Bevrijdingsrok (of Vrijheidsrok) kwam van mevrouw Mies Boissevain-Van Lennep, verzetstrijdster die de kampen Vught en Ravensbrück overleefde. De rok werd gemaakt van lapjes stof (‘vodden’) met elk een verhaal. Zij trok met haar rok en idee in de vroege naoorlogse jaren door het land om lezingen te geven. Een verslaggever tekende op: “Een typisch voorbeeld ook van een samenbundeling van vrouwelijke krachten, zoals de vrouw ook is in het gezin en de huishouding, want zij is het immers die alles bij elkaar houdt. Daarom behoort ook de vrouw tot de wederopbouwers, de grote wederopbouwers van het fundamentele.”

Vandaag zouden we beslist andere woorden kiezen, maar de essentie mag dezelfde blijven. De Bevrijdingsrok is zeker nog tot zaterdag 26 oktober te bewonderen, als Vught groots de bevrijding viert.

Wie meer wil weten over de rok klikt hier naar het eerder verschenen artikel op onze website in de reeks Depotschatjes. Daar schreven we op 6 mei jl. over de rok, nadat het NPO1 radioprogramma ‘Dijkstra & Evenblij ter Plekke’ neerstreek in Barak 1B van het NM Kamp Vught voor een uitzending over het kamp tijdens en na WOII.