3e Kwartaalkast Vughts Museum Tatiana Rylina

Tatiana Rylina bij Tree of Connection

Vier keer per jaar besteedt het Vughts Museum in DePetrus aandacht aan werk van Vughtse kunstenaars. Het werk mag een kwartaal worden geëxposeerd in de Kwartaalkast. In het derde kwartaal van 2024  is de kast voor beeldend kunstenaar Tatiana Rylina

Over Tatiana Rylina

 De Oekraïnse Tatiana Rylina begon haar creatieve activiteiten in 2012. Haar passie is het schilderen met olieverf. In de vooroorlogse tijd richtte zij in Kiev het kunstatelier ARTOS op voor kinderen en volwassenen. Zij gaf schilderlessen en masterclasses, organiseerde een project voor kinderen met autismise en hield Oekraïense kunstwedstrijden en tentoonstellingen voor kinderen. Sinds maart 2022 woont zij in Vught. Hier was zij mede organisator van het project ‘Tree of Connection’

Haar kunst

Haar favoriete genre is het schilderen van landschappen en stillevens. Geïnspireerd door Van Gogh en Claude Monet. “Als kunstenaar weet ik dat alles begint met een wit doek. Als ik begin met creëren, lijkt de tijd stil te staan. Ik speel met kleuren, raak het canvas aan en duik onwillekeurig meteen in een compleet nieuwe wereld. Het schilderij begint zijn eigen leven te leiden; het bepaalt de kleur van het palet en dicteert het ritme van de plot.”

Haar Kwartaalkast

Deze kwartaalkast is gewijd aan bomen en alles wat daarmee samenhangt. In de Oekraïense symboliek heeft de levensboom een heilige betekenis, als bron van onuitputtelijke levenskracht.

Aan het thema ‘geboorte van een boom’ zal zij aan het begin van iedere maand een andere invulling geven.

Juli: de eerste maand worden schilderijen uit haar vroege werk getoond, geschilderd op de toen nog niet geannexeerde Krim.

Augustus:  de tweede maand presenteert zij een communicatieboom die de symboliek van het Oekraïense en Nederlandse volk combineert door middel van borduurelementen.

September: de derde en laatste maand komt haar Nederlandse periode in beeld, het pittoreske Noord-Brabant door haar ogen. Hierbij betrekt zij ook werken van Oekraïense kinderen.

De kwartaalkast is dagelijks te zien tijdens de openingstijden van DePetrus.