Maandag 8 juli: Lezing met bijzondere verhalen over BVV en Nederlands topvoetbal

De landskampioen van 1948 kwam uit Vught

Wie kan zich voorstellen dat de landskampioen voetbal van 1948 zijn thuiswedstrijden in Vught speelde?  De Bossche club BVV was ruim dertig jaar lang thuis op sportpark Heidelust aan de Kampdijklaan omdat Den Bosch als oude vestingstad geen plaats had voor voetbal. Op Heidelust boekte BVV opzienbarende prestaties, die uitvoerig worden beschreven in het nieuwe boek De vergeten kampioen – BVV in 1948.

Kampioenselftal BVV in 1948

Auteur Henk Mees en uitgever Matty Verkamman vertellen maandagavond 8 juli vanaf 19.30 uur bij het Vughts Museum in DePetrus, over en rond de wedstrijden van BVV in Vught. Zij zullen een beeld schetsen van het Nederlandse topvoetbal, de omstandigheden kort na de Tweede Wereldoorlog en de positie die BVV destijds innam, zowel in Den Bosch als in Vught. Daarbij komen wonderlijke verhalen aan bod.

De wedstrijden op  het vaak uitpuilende Heidelust trokken tijdens de Tweede Wereldoorlog al massale belangstelling. Voetbal bood troost en afleiding. Op het sportpark in Vught, waar nu Isabellaveld is gevestigd, zaten de toeschouwers soms zo dicht op de zijlijn dat het nemen van hoekschoppen of inworpen wel eens vrijwel onmogelijk was. Topspelers raakten geïmponeerd door de entourage in Vught. Een jaar voordat BVV landskampioen werd, ging Ajax er in de kampioenscompetitie van 1947 met 5-2 door de knieën nadat het tot twintig minuten voor het einde met 2-0 de leiding had.

Henk Mees, oud-journalist van het Brabants Dagblad en nu nog voor de krant actief  als sportcolumnist, heeft de glorie van BVV beschreven in een prominent uitgevoerd boek dat 256 pagina’s en honderden foto’s telt.

Matty Verkamman is landelijk bekend als geschiedschrijver van het Nederlands Elftal. Hij heeft diverse boeken daarover op zijn naam staan en is als directeur-eigenaar van Kick Uitgevers verantwoordelijk voor de verschijning van het boek over BVV.

De lezing waarbij zij het boek presenteren, is maandagavond 8 juli gratis toegankelijk in DePetrus, Heuvel 2 in Vught. De inloop is vanaf 19.00 uur. Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden via  info@vughtsmuseum.nl

Publiek langs de lijn bij BVV op Heidelust in 1948