Podiumgesprek met jonkheer Bibian van Rijckevorstel over buitenplaats Beukenhorst

Bibian van Rijckevorsel (L) met Geert van den Brand

Zaterdagmiddag 15 juni vindt het derde en tevens laatste podiumgesprek plaats bij het Vughts Museum in DePetrus. Dit keer is het Bibian van Rijcekvorsel die spreekt over Beukenhorst, een buitenplaats met Engelse landschapstuin, gelegen tussen Vught en Esch. Gespreksleider Geert van den Brand verwelkomt het grote aantal geïnteresseerden die al ruim van te voren plaats hadden genomen.

Bibian woont sinds 2018 op het landgoed en is een enthousiaste landgoedbeheerder en bestuurder met als taak het landgoed financieel draaiende te houden en door te geven aan de volgende generatie. Dit doet hij als ZZP’er met het bedrijf The Estate Office en – samen met een compagnon-  via Castles to Meet, een boekingsplatform voor meetings op locaties die niet toegankelijk zijn.

Op het landgoed staan 35 gebouwen waarvan er 11 de status rijksmonument hebben. In de nabije toekomst komen er 13 huizen bij op de Groensche Hoeven waarmee het aantal bewoners op het landgoed op 100 uitkomt.

Het eerste landhuis op Beukenhorst is in 1870  gebouwd door Van Santvoort als zomerverblijf buiten ’s-Hertogenbosch. Het oude huis is in 1925 gesloopt en er werd een nieuw landhuis gebouwd door de familie Fentener van Vlissingen die toen eigenaar was. In 1945 is het landhuis gebombardeerd tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog waarna het in 1952 deels gerestaureerd is tot wat het huis nu is. Het landhuis werd verhuurd o.a. aan dhr. van Agt. Die heeft er gewoond tot 1987 tijdens zijn functie als Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.

Een landgoed is altijd in beweging. Zo ook Beukenhorst. Naast de boerderijen en woningen die jaarlijks betalen voor de grond wordt er ook gekeken naar de toekomst. Uitdagingen zijn er met teveel en te weinig water, balans natuur en landgoed en de nieuwe uitbreiding met de Groensche Hoeven. Kortom: een landgoed blijft altijd in beweging.

De podiumgesprekken werden gevoerd tegen de achtergrond van de expositie ‘Buitens in Beeld’ van het Vughts Museum in DePetrus. Nog te zien tot en met 30 juni tijdens de openingstijden van DePetrus. De toegang is gratis.