Impressie tweede podiumgesprek bij expositie ‘Buitens in Beeld’

Het nieuwe Spreeuwenburg

Op zaterdag 8 juni vond  het tweede van een reeks van drie podiumgesprekken plaats bij de kunstexpositie ‘Buitens in Beeld’ van het Vughts Museum in DePetrus. Marianne Briels, lid van de organiserende kunstcommissie van het Vughts Museum opende de wederom druk bezochte bijeenkomst met een woord van welkom en gaf het woord aan  gespreksleider Geert van den Brand. Bij hem aan tafel waren aangeschoven mevrouw Anne Hullegie, bewoner/eigenaar van het vernieuwde Spreeuwenburg en Rodrigo Bandini Dos Santos, architect bij architectenbureau Mecanoo.

In zijn opening geeft Geert van den Brand aan dat daar waar Zionsburg, het onderwerp van het eerste podiumgesprek, bij iedereen bekend is, de meeste Vughtenaren geen idee hebben waar Spreeuwenburg ligt. Voor degenen die het niet weten: Spreeuwenburg is gelegen aan de Taalstraat met de ingang bij het Oude Bijltje zo’n beetje tegenover de ingang van  Zionsburg.

Archtect Rodrigo Bandini Dos Santos vertelt dat er zorgvuldig is gekeken naar de oorsprong van het voormalige kasteeltje/landhuis Spreeuwenburg maar dat er eigenlijk maar weinig over te vinden is geweest. Op de spaarzame tekeningen/schilderijen die er zijn kwam geen duidelijk beeld naar voren hoe het er werkelijk heeft uitgezien. De eerste afbeelding dateert uit 1603. Het kasteeltje is afgebroken in 1810. Bij opgravingen in 2018 zijn de fundamenten blootgelegd. Opdrachtgever Anne Hullegie die het landgoed in 2019 heeft gekocht vond meteen dat deze plek een bijzonder huis verdient en trad in contact met de bekende architect Francine Houben van bureau Mecanoo. De opdrachtgever had aanvankelijk geen flauw idee van wat er zou moeten komen. In een zorgvuldig proces met de architect is er geleidelijk aan een idee gegroeid over het te bouwen woonhuis, over de te gebruiken materialen, maar ook over de inrichting van het hele terrein. Huis en tuin werden zorgvuldig ingepast in de omgeving. Hoewel de woning omgeven is door een grote tuin, heeft het een riante patio waar de geluiden van de nabijgelegen A2 grotendeels worden weggefilterd vanege materiaalgebruik en aankleding. Zeer bijzonder is het dak van natuursteen en chocolakleurig koper. Het uiteindelijk resultaat is een riante, zeer moderne woning op de fundamenten van een historische plek. De waterput die bij de opgravingen is aangetroffen is zorgvuldig uitgegraven en heeft een plek gekregen in de moestuin bij het huis. Maar daar waar Zionsburg van diverse kanten in zijn volle glorie door iedereen te zien is blijft Spreeuwenburg onzichtbaar, gesloten en verscholen voor blikken van buitenaf. De woning is in 2023 opgeleverd. De naam Spreeuwenburg vind je er niet op terug.

Het derde en laatste podiumgesprek vindt plaats op zaterdag 15 juni om 15.00 uur. Onderwerp van gesprek : Landgoed Beukenhof.

De expositie ‘Buitens in Beeld’ is nog te zien tot en met 30 juni tijdens de openingstijden van DePetrus. De toegang is gratis.