Bijzondere Archeologiedag in DePetrus

In oktober 2023 gingen meer dan 200 kinderen en volwassenen op zoek naar het unieke verleden van de Linie 1629 tijdens het archeologieweekend op de Hollandse Dijk in de Vughtse Gement.  En dat was niet zonder resultaat. Er werden toen mooie vondsten gedaan, van musketkogels tot een ijzeren gesp van een zeventiende eeuwse soldaat. Maar wat is het verhaal achter die vondsten? Dat werd verteld tijdens de bijzonder interactieve archeologiedag op zaterdag 25 mei in DePetrus.

Jeugd

Kinderen die vorig jaar zelf dingen uit de grond hadden gehaald konden vragen stellen en te weten komen WAT ze nu eigenlijk hadden opgegraven.  Maar ook aan de kinderen werden vragen gesteld over de gevonden voorwerpen die ze zelf moesten beantwoorden. Daarbij werden ze geholpen door leden van de werkgroep jeugd van het Vughts Museum.  Ook werden de kinderen verrast door verhalen vertelster Reinou Vogel die de kinderen meenam in verhalen over schilderingen en opgravingen uit 1629. Maar hoe zou het verhaal verder gaan? Daarover konden de kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan en weergeven in tekeningen. Maar het allerleukste was toch wel het plakken van scherven.

Lezingen

De volwassenen konden deze middag twee lezingen volgen. Eén lezing door historicus Henk Smeets over de Linie 1629, de andere lezing werd gegeven door archeoloog Johan Verspaen met het verhaal over de vondsten die tijdens het archeologieweekend in 2023 zijn gedaan.