Depotschatje 4: Boerderij aan de Dommel van Kees Pasmans

Het Vughts Museum wil zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar veel objecten blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de werkgroep Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten.

Eén van deze werken is een schilderij met de titel “Boerderij aan de Dommel”. Het is geschilderd door de in ’s-Hertogenbosch geboren kunstenaar Kees Pasmans (Cornelis Hubertus Johannes | ’s-Hertogenbosch 1899 – ’s-Hertogenbosch 1928). Hij woonde en werkte in deze stad. Pasmans schilderde stillevens, landschappen en portretten.

Pasmans begon zijn studies aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht, waar hij in 1920 tevens de akte MB en het jaar daarop de akte MA behaalde. Intussen had hij een tijdelijke benoeming in Den Bosch aan de R.K. Lycea en al snel volgde zijn benoeming als leraar te Waalwijk aan de avondschool.

In maart 1924 kreeg hij een koninklijke subsidie en begaf hij zich enige tijd naar de Académie des Beaux Arts in Parijs om zich verder in de schilderkunst te bekwamen. In 1925 werd hem voor de tweede keer deze onderscheiding toegekend en maakte hij hetzelfde jaar een geslaagde affiche voor een schoenententoonstelling in Waalwijk. Daarop volgde zijn benoeming als leraar aan de Rijkskweekschool in Den Bosch en tot leraar aan het Stedelijk Gymnasium. Nadat zijn werk door de jury positief was beoordeeld, kreeg hij voor de derde keer de koninklijke subsidie toegekend. Met deze subsidie begaf hij zich in de zomer van 1927 met twee andere kunstschilders op studiereis naar Brugge. Tijdens het verblijf in Brugge worden zijn vriend Kuypers en Pasmans ziek. Na Kuypers sterft ook Pasmans, inmiddels terug in Den Bosch, na een ziekbed van bijna een jaar in 1928.

Het hier getoonde werk is een sfeervolle weergave van een boerderij aan de Dommel. Tijdens het maken van bijgaande foto passeerde er een jongedame die spontaan de opmerking maakte: “Mooi schilderij!” Zo kan een werk van een kleine meester van pakweg honderd jaar geleden toch gewaardeerd worden door iemand van de huidige jonge generatie.

Bovenstaande gegevens over de jonggestorven Kees Pasmans zijn ontleend aan het lexicon van Pieter Scheen. Het schilderij is aan het museum geschonken door Antoon van Hedel. Mocht er een lezer zijn die aanvullende informatie heeft over deze kunstenaar, dan houdt de werkgroep Registratie zich aanbevolen.

Menno Schrijver

Lexicon Pieter Scheen

OpenArchieven

Delpher

RKD