Lezing Bleijendijk

Bleijenburg geschilderd door Reinier Peijnenburg

Een klassiek landgoed in een moderne tijd

Door: Karst Kooistra

Op woensdag 8 mei 2024 wordt in DePetrus de kunstexpositie ‘Buitens in Beeld’ van het Vughts Museum geopend. Onderdeel van deze opening is de lezing ‘Bleijendijk, een klassiek landgoed in een moderne tijd’

Landgoed Bleijendijk, gelegen aan de Esschestroom aan de oostkant van Vught, heeft vele functies, met onder andere een biologische boerderij, recreatie en workshops. Er wordt veel gedaan aan natuurbeheer. Het kent dertien panden waarvan een aantal rijksmonumenten. Er komen jaarlijks meer dan 15.000 bezoekers maar het is ook een natuur- en stiltegebied. Hoe kan zo’n landgoed in onze moderne tijd nog bestaan? Heeft het toekomst? Wat bezielt iemand om een dergelijke plek te willen behouden?

In zijn lezing beantwoord Karst Kooistra deze vragen en nog veel meer.  Samen met zijn vrouw Herma Winnemuller is hij bewoner/eigenaar van landgoed Bleijendijk. Daarnaast is hij ondernemer met een brede interesse in de combinatie van natuurbeheer  en extensieve landbouw, het behoud en het praktisch in gebruik houden van cultureel erfgoed.

Praktische informatie

De lezing begint direct na de opening van de Kunstexpositie ‘Buitens in Beeld’ in DePetrus, Heuvel 2 in Vught. De opening begint om 19.30 uur in aanwezigheid van genodigden én degenen die zich hebben aangemeld voor de lezing bij ABZ. Deelnemers moeten uiterlijk om 19.15 uur aanwezig  zijn. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De kosten bedragen € 8,00 p.p. contant of met pin bij binnenkomst. De lezing duurt tot uiterlijk 21.00 uur.

Deze lezing maakt deel uit van de maandelijkse lezingenreeks in DePetrus en is een samenwerking tussen Bibliotheek Huis73 Vught, Stichting Erfgoed Vught, Stichting ABZ en het Vughts Museum.

De expositie ‘Buitens in Beeld’ is te zien van 9 mei tot en met 30 juni 2024 tijdens de openingsuren van DePetrus. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.