De nieuwe ‘Schatten van Vught’ over oorlog en neogotiek

Het aprilnummer van ‘Schatten van Vught’ bevat weer interessante artikelen over de geschiedenis van Vught, Cromvoirt en Helvoirt.

Theresialaan 89

Het eerste artikel gaat over de bewoners van Theresialaan 89 in de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal van Joyce Tritschler-van Os over oorlogshelden en collaboratie. Wachtmeester Alard August Weddepohl woont er, maar sneuvelt aan het begin van de oorlog in Mill bij de strijd om de Peel-Raamstelling. Zijn jonge weduwe blijft achter in de Theresialaan en krijgt achtereenvolgens een relatie met de Duitse SS-er en een Nederlandse NSB-er.

Neogotiek

Het tweede artikel gaat over een heel ander onderwerp en een andere tijd. Wies van Leeuwen schrijft over neogotiek in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Wat opvalt is hoeveel neogotische gebouwen hier tot stand kwamen. Niet alleen kerken en kapellen, maar ook wereldse landhuizen. De invloed van de familie Van Rijckevorsel valt daarbij op. Helaas is een aantal bouwwerken inmiddels ten prooi gevallen aan sloop.

Vughts toren

Op de voorpagina van het nummer staat een bijzondere architectentekening van de Vughtse toren uit 1936. Architect Albert Louis Oger maakte toen in opdracht van het Rijksbureau voor de Monumentenzorg een serie tekeningen om de middeleeuwse Sint Lambertustoren intern te verbouwen. Op de eerste en tweede verdieping moesten een ontvangsthal en  een ‘oudheidkamer’ komen. Je kunt je afvragen of een ontvangsthal of een museumfunctie wel zo hoog in een toren moesten worden ondergebracht. Hoe dan ook: de plannen gingen niet door en er moest nog 37 jaar gewacht worden voordat de Vughtse Oudheidkamer tot stand kwam.

‘Schatten van Vught’ kost € 7,50 en is verkrijgbaar bij Bruna in Vught en bij Mitra Pijnenburg in Helvoirt. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost € 25,– en kan besteld worden via erfgoedvught@gmail.com.