Graniet van Mauthausen in Holocaustmuseum

Op 10 maart opende de koning het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Vier dagen later bezochten Menno Schrijver en Urijan Poerink van de werkgroep registratie van het Vughts Museum deze indrukwekkende expositie. Op een opvallende plaats in de permanente expositie ligt het stuk ‘graniet van Mauthausen’, een circa 40 kilogram zware steen, die het Vughts Museum voor 15 jaar in bruikleen heeft gegeven aan het Holocaustmuseum.

Mauthausen was in de oorlog een Oostenrijks concentratiekamp van de zwaarste categorie, met feitelijk het doel ‘vernietiging door dwangarbeid’. Verzwakte gevangenen moesten werken in de steengroeve Wiener Graben en vele van hen bezweken onder de last van zware stukken graniet.

Vermoedelijk heeft het Vughts Museum de steen ooit gekregen, omdat zich in Vught ook een concentratiekamp bevond.

Het graniet van Mauthausen ligt in het Holocaustmuseum niet in een vitrine. Het is met een draad vastgemaakt aan de tafel en iedereen mag hem aanraken.

Oud-Vughtenaar Joël Cahen nam in 2002 het initiatief tot de oprichting van een ‘Nederlands Sjoa Museum en Centrum’. Hij was toen de nieuwe directeur van het Joods Historische Museum. Een onderzoek volgde en daaruit is uiteindelijk het Joods Cultureel Kwartier voortgekomen. Daarvan maken nu behalve het Nationaal Holocaust Museum ook de Hollandsche Schouwburg, het Joods Museum met het Kindermuseum en de Portugese Synagoge deel uit.

Eerder schreven we in Depotschatjes 8 een artikel over de steen van Mauthausen:Depotschatje 8: De steen van Mauthausen – Vughts Museum

Tekstbordje graniet van Mauthausen in Nationaal Holocaust Museum