Depotschatje 1: Maquette voor de verbouwing van DePetrus

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar sommige schilderijen blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen daarom de vrijwilligers van Registratie een ‘depotschatje’ uit.

Op de tentoonstelling ‘Meneer pastoor in Cromvoirt, Helvoirt en Vught’ die nu in het Vughts Museum is opgesteld, staat een maquette van de Petruskerk. Deze is gemaakt door architectenbureau Henket in 2006-2007. De maquette toont een herinrichtingsplan voor de kerk als cultureel centrum. Hubert-Jan Henket: “Met de individualisering en een grotere virtuele wereld neemt de behoefte aan menselijk contact steeds meer toe”. Deze opvatting inspireert hem in zijn ontwerp van een nieuwe indeling van de kerk. Elkaar ontmoeten en je thuis voelen staat hierin centraal. Henket: “Deze kerk leent zich hier bijzonder voor. In mijn ontwerp heb ik overal ruimte gelaten voor doorkijkjes naar de prachtige koepels die de kerk bezit.”

Uiteindelijk is de weg naar de herinrichting nog lang. Het ontwerp wordt in de kast gezet en in 2017 wordt een nieuw inrichtingsplan gepresenteerd door architect Michael Bol van Buro Kade. Dit ontwerp laat veel meer van het interieur van de kerk zien. Uitgangspunt is om het middenschip helemaal vrij te laten voor eventuele evenementen. Daardoor staan alle boekenkasten van de bibliotheek op rails, om ze naar de kant te kunnen schuiven. Het interieur is een ontwerp van Jan David Hanrath.

Initiatiefnemer Henk Smeets die de Stichting tot behoud van de Petruskerk in 2006 opricht, is eigenlijk een soort bouwpastoor, zoals we die in de 19e en 20e eeuw hebben gehad. Het verhaal over de bouwpastoors wordt in de tentoonstelling verteld, dat begint met de bouw van de Petruskerk. Pastoor J. Lips krijgt de opdracht om een nieuwe kerk te bouwen, ontworpen door architect Carl Weber, die later ook de Lambertuskerk in Cromvoirt bouwt. In Helvoirt krijgt pastoor Blomjous genoeg geld bij elkaar om de Nicolaaskerk te bouwen.

Een andere bekende bouwpastoor is Huub Eras die de laatste bouwfase van de Mariakerk in de parochie Vught Noord zal ‘managen’. In 1924 ontstaat de H. Hartparochie waar door architect Donders een kerk wordt gebouwd. Pastoor Maessen begeleidt de bouw van de St. Paulus- en Antoniuskerk op het Moleneindplein in de jaren vijftig. De laatste kerk die wordt gebouwd is de St. Janskerk die haar deuren opent in 1966. Bouwpastoor is Karel Gevers. Hierna worden de eerste tekenen van ontkerkelijking duidelijk.

 

Veronica Dénis