Impressie lezing Meneer Pastoor in Cromvoirt, Helvoirt en Vught

Femke Croonen tijdens lezing

In aanloop naar de opening van de tentoonstelling ‘Meneer Pastoor in Cromvoirt, Helvoirt en Vught’ vond op woensdagavond 10 januari de gelijknamige lezing plaats in DePetrus. De tentoonstelling is voorbereid door de historici Femke Croonen en Joyce Tritschler-van Os die zich o.a. middels interviews een beeld hebben gevormd van het katholieke leven in onze gemeente in de periode 1900 – 1975. De lezing werd gegeven door Femke Croonen. Onder de toehoorders vooral mensen die ervaren hebben hoezeer de katholieke kerk tot halverwege de jaren zeventig bepalend was voor bijna alles wat er gebeurde in de parochies in onze dorpen. De pastoor op vrijwel alle foto’s prominent in het middelpunt bij iedere gebeurtenis.

Door de toehoorders werden ter aanvulling of onderstreping  diverse persoonlijke anekdotes  verteld.  Met aan het slot toch wel de voorzichtige conclusie dat het heel opvallend is dat men de sterke greep van de kerk toch wel heel makkelijk van zich af schudde toen in de loop van de zestiger jaren de ontzuiling begon. Het ware geloof bleek eigenlijk maar flinterdun te zijn.

Tentoonstelling

De tentoonstelling over deze geschiedenis is van 14 januari tot en met 10 maart in DePetrus te zien. De expositie bestaat uit allerlei verhalen, voorwerpen en foto’s over het katholieke leven in de gemeente Vught en wordt begeleid door een catalogus. Het bestrijkt de periode van het rijke Roomsche leven tot en met de ontzuiling in de jaren zestig.

De toegang is gratis.