Depotschatje 12: Venster door Ton Frenken

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar sommige schilderijen blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten.

 

Het schilderij ‘Venster’ door de kunstenaar Ton Frenken is één van de vele schilderijen die zich in het depot van het Vughts Museum bevinden en zelden te zien zijn. Momenteel wordt dit werk gepresenteerd aan de Zuidbocht in DePetrus, samen met enkele figuratieve winterbeelden op doek en papier.

Ton Frenken (1930-2004) studeerde rechten en kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen en later volgde hij lessen aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en de Jan van Eyck-academie in Maastricht.

Vanaf 1955 was hij werkzaam als kunstenaar. Naast zijn werk als kunstenaar was hij zeer actief in de Brabantse kunstwereld. Hij werkte lange tijd als kunstrecensent, was initiator van de Jeroen Bosch-tentoonstelling in 1967, was directeur van de Culturele Raad voor Noord-Brabant en gaf les aan Koninklijke Academie voor Kunst- en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch.

Het schilderij ‘Venster’ is gedateerd op de achterzijde met de jaartallen 2000 en 2004. Een laat werk van Frenken dat geheel in verbinding staat met de colourfield painting stijl uit de stroming van het abstract expressionisme. In de colourfield methode wordt er gewerkt met grote kleurvlakken of kleurvelden om een meditatieve stemming op te wekken bij de kijker. De kunstenaar legt de nadruk op grote, eenkleurige vlakken. Een van de bekendste kunstenaars, die deze stijl al vanaf 1947 toepaste, is de Lets-Amerikaanse Mark Rothko.

Getuige dit schilderij is Ton Frenken lang in deze stijl blijven werken. De kijker is geheel vrij om zijn gedachten te laten gaan bij dit imaginaire venster.

Menno Schrijver