Blik op de Toekomst van leerlingen De Leydraad in Cromvoirt

Saskia Heijboer (L) en Tineke Beekman tonen ingepakte tijdcapsule

Het Vughts Museum viert dit jaar haar 50 jarig jubileum. Eén van de activiteiten in dat kader was een vraag van de Werkgroep Jeugd aan de kinderen van onze gemeente wat zij zouden willen bewaren voor de toekomst.

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Leydraad in Cromvoirt hebben hier serieus werk van gemaakt. Onder leiding van juffrouw Gerry kwamen zij tot een aantal voorstellen waarvan er vier zouden worden uitgekozen om te bewaren in een tijdscapsule.

Op vrijdag 17 november werden de geselecteerde voorwerpen in de klas bekendgemaakt door Saskia Heijboer, de voorzitter van het Vughts Museum. Onder toeziend oog van de hele klas werden afbeeldingen van die onderwerpen in een tijdscapsule geplaatst. De verzegelde capsule wordt door Pietertje, de mascotte van het Vughts Museum, naar DePetrus in Vught gebracht en daar voor 25 jaar hoog in de kerk opgeborgen.

Maar wat zit er nu eigenlijk in die tijdscapsule? Luca koos voor een analoge klok, Tess voor een houtkachel, Mats voor een knuffel en Jop tenslotte voor een ijsbeer. Zouden die er over 25 jaar nog wel zijn? Ook werd er een door alle kinderen, juffrouw Gerry en Saskia ondertekende verklaring in de capsule gedaan. Een duplicaat daarvan bleef achter op de Leydraad.

17 november 2048

Alle kinderen kregen een miniboekje als aandenken aan deze bijeenkomst. Aan hen werd gevraagd dit boekje goed te bewaren en erin te noteren dat zij over precies 25 jaar, dus op 17 november 2048 welkom zijn in  DePetrus waar de tijdscapsule dan geopend zal worden door de generatie van dan. En ja, op de vraag van één van de leerlingen of zij dan ook hun eigen kinderen mee mochten nemen antwoordde Saskia natuurlijk positief. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Of niet dan !