Depotschatje 10: Het Zwarte Leeuwke

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar sommige schilderijen blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten.

Komt dit rustieke dorpsgezicht u bekend voor? Misschien niet, maar de naam van het afgebeelde etablissement waarschijnlijk wel. Het tafereel is getiteld ‘Café Het Zwarte Leeuwke Helvoirt’. We kennen het beter als hotel-café-restaurant De Zwarte Leeuw.

De Zwarte Leeuw stond op de hoek van de Rijksweg en de Torenstraat in Helvoirt. Veel reizigers zullen deze pleisterplaats hebben aangedaan. Dat was al in de vijftiende eeuw zo, toen een belangrijke handelsroute van Vlaanderen naar Noord-Duitsland gedeeltelijk het zogeheten Marikenpad tussen Antwerpen en Nijmegen volgde dat langs Helvoirt liep. Herberg De Zwarte Leeuw werd al in 1438 genoemd in gerechtelijke documenten en was een der alleroudste herbergen van ons land.

‘Het Zwarte Leeuwke’ zoals dat op het schilderij is afgebeeld, bestaat niet meer. Het is in 1944 door oorlogsgeweld helemaal afgebrand. In 1949/1950 herrees De Zwarte Leeuw, waarna het familiebedrijf nog tot 2016 floreerde. Vier generaties bestierden De Zwarte Leeuw en het echtpaar Sjef en Liesbeth van Laarhoven was de laatste. In 2016 hield het paar er na 40 jaar mee op. Met hun vertrek verdween ook de naam ‘De Zwarte Leeuw’, een naam die waarschijnlijk refereert aan het wapen van het graafschap Vlaanderen (de zwarte leeuw in geel).

Nu is in het pand het restaurant LOTS gevestigd.

Terug naar het schilderij. De Zwarte Leeuw was in de vorige eeuw ook een aangename plek om te verpozen tijdens een fiets- of wandeltocht naar het mooiste dorp van Brabant, getuige de rijwielen voor het overdekte terras.

Het doek is niet gedateerd, maar het moet in 1926 of daarna zijn gemaakt. We zien namelijk een wegwijzer van de A.N.W.B. afgebeeld van een type dat in dat jaar voor het eerst in het straatbeeld verscheen. De wegwijzer is bovenop voorzien van een wiel met twee gouden vleugels.

De schilder is onbekend; hij of zij heeft het doek linksonder wel gesigneerd, maar de naam is onleesbaar. Het museum heeft het schilderij in langdurige bruikleen van de gemeente Vught.

Urijan Poerink