Pietertje nu ook op pad in Cromvoirt

Aan alles was te merken dat er iets bijzonders ging gebeuren bij ‘Kindcentrum de Leydraad’ in Cromvoirt. Niet alleen kinderen bevolkten de speelplaats in de middagpauze van maandag 10 juli, maar ook ouders, opa’s en oma’s en zelfs  burgemeester Roderick van de Mortel. Op deze zonovergoten zomerdag werd namelijk het Cromvoirtse Pietertjespad onthuld.

Erfgoedroute Cromvoirt

De afgelopen maanden heeft een groepje van 8 leerlingen van De Leydraad hard gewerkt aan het maken van een heuse erfgoedroute door Cromvoirt. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door het Pietertjespad dat in Vught al vanuit DePetrus is te wandelen. Ook in Cromvoirt dus een route voor en door kinderen, maar ook leuk voor volwassenen die meer over Cromvoirt willen weten. De route voert langs 16 bijzondere locaties en bevat evenzoveel leuke opdrachten. De kinderen zijn hierbij geholpen door o.a. Theo Vorstenbosch die echt “alles” weet van Cromvoirt en illustrator Saskia van Oversteeg van Sas Illustraties die de voorstellen van de kinderen prachtig heeft verwerkt in een kleurplaat.

Pietertje en Lamberti

Pietertje is de mascotte van het Vughts Museum in DePetrus in Vught. Van oorsprong een leistenen poppetje ooit achter gelaten in de nok van DePetrus door bouwvakkers. Het kwam tevoorschijn tijdens een grote renovatie. Een afbeelding van Pietertje hangt in DePetrus maar kwam voor de gelegenheid mee met Saskia Heijboer, de voorzitter van het Vughts Museum, naar Cromvoirt. Zij vertelde dat het tijd wordt dat Pietertje wat vaker op pad gaat en zich ook in Cromvoirt en Helvoirt moet laten zien. De kinderen zorgden ervoor dat Pietertje in Cromvoirt een vriendje kreeg: Lamberti genaamd en… toevalligerwijs woonachtig in de gewelven van de St. Lambertuskerk in Cromvoirt die uiteraard ook in de route is opgenomen. Over Lamberti en over nog veel meer vertellen de kinderen in de podcast die zij over het project hebben gemaakt en die je hier kunt beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=UB9fDT7FO1U

In groepjes op Pietertjespad

Bij de onthulling van de kleurkaart hielden alle aanwezigen een zogenaamd ‘Cromvoirts keitje’ in de hand. Na een teken van Heleen Korthals van PlazaCultura gingen alle handen de lucht in en liet iedereen het gelukskeitje achter zich vallen. Dit was het teken dat het Pietertjespad geopend was. De kinderen van de groepen 6,7 en 8 gingen vervolgens meteen op pad met hun ouders, opa’s, oma’s en andere genodigden om de tocht in te wijden.

Samenwerkingsproject

Het Pietertjespad Cromvoirt is tot stand gekomen door een samenwerking van Kindcentrum de Leydraad, illustrator Saskia van Oversteeg (Sas Illustraties), Cromvoirtkenner Theo Vostenbosch, PlazaCultura en de werkgroep Jeugd van het Vughts Museum.

De route is verkrijgbaar bij De Oude Herberg, St. Lambertusstraat 72 in Cromvoirt.

Saskia Heijboer met Pietertje uit DePetrus

Cromvoirtse gelukskeitjes laten vallen

Het eerste groepje gaat op pad

Klaar om op Pietertjespad te gaan