De Schatten van Vught, jaargang 5, nr. 4

De nieuwe aflevering van het tijdschrift Schatten van Vught opent met een artikel Joyce Tritschler-van Os over een ontsnapping uit Kamp Vught. Toch staat in haar verhaal niet de ontsnapping van Jacques Vrij centraal, maar de boeiende zoektocht naar diegenen die bij de ontsnapping zouden hebben geholpen. Daarbij speelt een cheque van verzetsman Harry Holla voor een SS’er een intrigerende rol. Welke SS’er was het trouwens: de Duitser Walter Bartels of de Nederlander Wim Bartelts? Joyce verkent alle mogelijkheden en trekt uiteindelijk haar conclusies.

Het tweede onderwerp in deze aflevering is een drieluik: biografietjes over Vughtse vrouwen die hun sporen hebben verdiend op diverse terreinen van de kunst. Mira Ficq-Weijnen tekent voor twee verhalen. Zij vertelt over het leven van schrijfster Cri Stellweg, die in De Volkskrant onder het pseudoniem ‘Saartje Burgerhart’ een veelgelezen column had. Mira Ficq-Weijnen schreef ook over operazangeres Erna Spoorenberg, die successen beleefde in Londen, Moskou, Milaan, New York en Amsterdam. Jan Lelijveld tenslotte beschrijft het leven van schilderes Mieke Burgers-Witteveen. Afkomstig uit een familie die zijn sporen had verdiend in de kunst en de politiek, landde Mieke in de rustige omgeving van Vught, waar ze succes had met schilder- en tekenwerk.

Schatten van Vught, jaargang 5, nr. 4. Prijs: €7,50 (een jaargang kost €25, te bestellen via erfgoedvught@gmail.com). Het nummer is te koop bij Bruna Vught en bij de Wereldwinkel in DePetrus.