Lezing ‘Liberation Route Europe’

Woensdag 7 juni 2023 in DePetrus

Door: Peter Kruk

Sinds 2022 is op Landgoed Huize Bergen een ‘Vector of Memory’ te bewonderen. Die attendeert wandelaars op het bijzondere verhaal van zondag 17 september 1944. Inwoners van Vught zagen opgewonden en met open mond vanuit het westen een schijnbaar oneindige stroom vliegtuigen passeren. Operatie Market Garden was begonnen. 

De ‘Vector of Memory’ bij Huize Bergen maakt deel uit van de Liberation Route Europe, een internationaal netwerk van meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. In heel Europa markeren Vectors belangrijke gebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Met de routeplanner op www.liberationroute.com en de gelijknamige app kunnen de routes gewandeld worden.
De Liberation Route Europe is een door de Raad van Europa gecertificeerde Culturele Route. Ooit begonnen als een project rond Arnhem en Nijmegen verbindt ze nu in heel Europa belangrijke plekken en verhalen langs de geallieerde opmars van 1943-1945.
Programmamanager Peter Kruk is vanaf het prille begin betrokken bij de Liberation Route. Met video en audio laat hij u zien hoe de Liberation Route zich uitbreidde naar heel Europa. En hoe tegenwoordig met honderden partners in vijftien landen wordt gewerkt aan het levend houden van de herinnering aan de oorlog en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Datum 7 juni 2023. Aanvang 19:30 uur

Locatie DePetrus, Heuvel 2, Vught • Kosten € 8,- pp inclusief koffie/thee • Aanmelden via www.abzvught.nl