Expositie ‘Steek de vlag uit!’ geopend in DePetrus

Op zondagmiddag 7 mei 2023 werd bij het Vughts Museum in DePetrus de tentoonstelling ‘Steek de vlag uit!’ geopend voor genodigden.

Na een woord van welkom door voorzitter Saskia Heijboer gaf de hoofdman van het gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan uit Vught een toelichting op het gilde en op het vendelzwaaien in het bijzonder. Een demonstratie door een vendelier vond voor de ingang van DePetrus plaats.

Daarna gaven Femke Croonen en Joyce Tritschler – van Os een toelichting op de totstandkoming van de expositie. Na een toelichting door Ans van den Bosch – van Dillen over het door haar en Gerard Daamen in 1981 gemaakte vaandel van de Landelijke Rijvereniging Sint-Joris uit Vught was het de beurt aan de bezoekers om de expositie nader te bekijken.

Alle vlaggen, vaandels en vanen zijn opgenomen in een fraaie brochure die gedurende de looptijd van de expositie voor drie euro te koop is bij de ontvangstbalie in DePetrus. Hierbij een foto impressie van de opening. Voor meer info zie: Expositie ‘Steek de vlag uit!’ in DePetrus – Vughts Museum

DTV ging in gesprek met  met Joyce van Os en Cor van der Steen en maakte er een video over. Die zie je hier.

De expositie is te zien tot en met zondag 2 juli tijdens de openingstijden van DePetrus. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage is van harte welkom. Bij de ingang van DePetrus staat daartoe een ‘knikengel’ en vindt u een QR-code voor een digitale gift.

Welkom door voorzitter Saskia Heijboer

Hoofdman Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan geeft uitleg

Demonstratie door vendelier

Samenstellers Femke Croonen (L) en Joyce Tritschler – van Os vertellen over totstandkoming van de expositie

Ans van den Bosch – van Dillen maakte in 1981 samen met Gerard Daamen een vendel voor de Landelijke Rijvereniging Sint-Joris uit Vught

Bezichtiging van een vaandel waarover nog niets bekend is, wie weet hier iets over te vertellen?

Expo brochure met informatie en foto’s over alle vlaggen, vaandels en vanen die in de expositie zijn opgenomen