Lezing: Feminisme en Vughtse vrouwen

Eelkje Timmenga-Hiemstra

Op woensdag 5 april door Femke Croonen / DePetrus / 19.30 u.

Mannen werken, vrouwen bestieren het huishouden en voeden de kinderen op. Een karakteristiek beeld voor het einde van de 18e, de hele 19e en een groot deel van de 20ste eeuw. Eeuwenlang was dit de natuurlijke rolverdeling en deze is tot op de dag van vandaag nog zeer herkenbaar.

Ook al is de wereld buitenhuis al lang niet meer het exclusieve domein van de man, toch wijst de praktijk nog steeds uit dat ‘moeder de vrouw’ de meeste huishoudelijke taken op zich neemt. Dit is het resultaat van culturele ontwikkelingen in plaats van de natuurlijke orde zoals lang werd gedacht.

Aan de hand van historische bronnen schetst Femke Croonen hoe deze verandering tot stand is gekomen. Daarbij besteedt ze aandacht aan de emancipatiegolven in Nederland en zijdelings aan de rol die Vughtse vrouwen hierbij speelden. Zaten ze in de achterhoede, ademden zij mee met de maatschappelijke ontwikkelingen of liepen zij juist vooruit op hun tijd?

Over onze lezingen

Op (meestal) de eerste woensdagavond van de maand is er een interessante lezing in DePetrus. De lezingen zijn een co-productie van Bibliotheek Vught, het Vughts Museum, Stichting Erfgoed Vught en Stichting ABZ. Maandelijks komen zo culturele, historische of kunstzinnige onderwerpen aan bod die vaak een relatie hebben met Vught. De avonden zijn inclusief een kop koffie of thee.

Wist u dat de Vughtse boeken uit de bibliotheek en het museum samengebracht zijn tot één collectie in DePetrus, zodat ze nu door iedereen te leen zijn? Op die manier stellen we het Vughts erfgoed voor meer mensen beschikbaar.

Prijs: €8,00 inclusief een kopje koffie/thee
Tijd: 19:30-21:00/21:30 uur

Voor aanmelden en betalen klik hier

Foto: Eelkje Timmenga-Hiemstra, hulpverleenster in de oorlog en eerste vrouwelijk raadslid van Vught.