PietertjesPad Special tijdens Cultuurweek

Beleef historisch Vught met een speciale twist.
Een wandeling met een muzikale, creatieve en smakelijke beleving voor jong en oud.

Op woensdag 29 maart, midden in de Vughts Cultuurweek, kan je tussen 14.00 uur en 16.30 uur meedoen aan de PietertjesPad Special. Bij het Vughts Museum in DePetrus krijg je gratis een plattegrond mee van deze bijzondere wandeling.

De route start bij DePetrus en loopt via diverse bijzondere en historische plekken in Vught en eindigt weer bij DePetrus. (totaal 3 km).

Voor wie

Voor jong en oud.
De route is speciaal geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, maar is ook érg leuk voor volwassenen die historisch Vught eens op een andere manier willen beleven.

Kosten
Speciaal voor de Cultuurweek is deze middag gratis te beleven.

Ken je het PietertjesPad in Vught al ?

Je komt deze middag op de route allerlei (culturele) verrassingen tegen. Je maakt de opdrachten op de routekaart, maar komt ook oog in oog te staan met Frederik Hendrik, kunt meewerken aan een reuze kunstwerk, luisteren naar muziek, bijzondere kunstwerkjes van kinderen bekijken of verrast worden door een smakelijke traktatie.

Stap voor stap wandel je aan de hand van opdrachten door de historie van Vught. Langs DePetrus en het Raadhuis, over de A2 en vervolgens verder langs Kasteel Maurick, het Gripshuis, Gogelhuis en de Lambertustoren. Je ontdekt waarom er een gat zit in de Lambertus, welke beroemdheden er in Vught hebben gewoond en nog veel meer. Met zo’n vijftien opdrachten is de drie kilometer lange route door Vught goed voor zo’n twee uur wandelplezier. Natuurlijk kun je die ook naar eigen inzicht inkorten en bewandelen.

Waarom PietertjesPad ?

Deze wandeling is vernoemd naar Pietertje, de mascotte van DePetrus en het Vughts Museum. Van oorsprong was Pietertje een leistenen poppetje dat tijdens de restauratiewerkzaamheden van 2011 en 2012 in de gewelven van DePetrus werd ontdekt. Het leuke nu is dat Pietertje dit jaar extra in het zonnetje wordt gezet vanwege het eerste lustrum van Ontmoetingscentrum DePetrus én het 50-jarige jubileum van het Vughts Museum.

Voor het PietertjesPad hebben, in 2019, Vughtse kinderen van basisschool De Springplank en hun juf Vera met het Vughts Museum de route en tekeningen van onderweg gemaakt. Saskia van Oversteeg, een professioneel illustrator, heeft die tekeningen omgezet naar een prachtige routekaart, die je ook nog kunt inkleuren. Het PietertjesPad is gemaakt voor en door kinderen van 4 tot en met 12 jaar, maar iedereen is welkom om de route te wandelen en zich onder te dompelen in de historie van Vught.

Deze PietertjesPad Special wordt uitgevoerd met medewerking van: Saskia van Oversteeg, Volkert Hof, Scouting JEEP Vught-Zuid, Kasteel Maurick, MDM Vught, Supervlaai, Lambertuskerk, Marion Quaadvliet met haar schildercursisten, Plaza Cultura en het Vughts Museum.

Ook buiten de cultuurweek is het Pietertjespad te wandelen tegen een kleine vergoeding. Twee zelfs, want er is er een voor buiten en een voor binnen in DePetrus. Bij de gastenbalie in DePetrus helpen ze je graag op weg.

Daarnaast biedt het Vughts Museum aan alle basisscholen de mogelijkheid de wandeling onder leiding van gidsen te maken. Veel klassen hebben van deze mogelijkheid al gebruik gemaakt. Voor meer informatie stuur je een mailtje naar info@vughtsmuseum.nl.