Foto-expositie Paardentram in DePetrus

Het Vughts Museum heeft in Ontmoetingscentrum DePetrus een kleine fototentoonstelling gemaakt over de paardentram, die bijna vijftig jaar talloze passagiers van de binnenstad van Den Bosch naar Vught en het ‘Gesticht Voorburg’ v.v. vervoerde.

In de negentiende eeuw werden in ons land tal van spoorlijnen aangelegd, waardoor de steden met elkaar werden verbonden en met de trein beter en sneller bereikbaar werden.

Maar grote delen van het platteland bleven verstoken van dit moderne transportmiddel. Vooral daar werden in het laatste kwart van die eeuw tramlijnen gerealiseerd. Lijnen voor stoomtrams, maar ook voor de goedkopere paardentrams. Zij werden een heel populair openbaar vervoermiddel.

Op 24 november 1881 werd een tramlijn geopend van ‘s-Hertogenbosch tot Vught en op 6 december 1885 verlengd tot Voorburg. In Vught stopten de trams bij haltes bij onder meer de cafés Huisje ten Halve, ’t Bijltje, Sint Joris en Rustoord en bij Voorburg.

Wil je meer weten over de paardentram en de haltes in Vught? De expositie is links achter de kinderboeken te bewonderen.