Expositie ‘Verdwenen Scholen’ geopend

Tijdens een bijeenkomst voor genodigden werd de tentoonstelling ‘Verdwenen Scholen Vught, Helvoirt en Cromvoirt’ geopend bij het Vughts Museum in DePetrus.

In haar welkomstwoord vertelde voorzitter Saskia Heijboer over de totstandkoming van deze eerste expositie van het Vughts Museum in het jubileumjaar 2023. Het Vughts Museum is dit jaar 50 jaar jong zo benadrukte zij. Veel activiteiten zullen er in dit speciale jaar worden georganiseerd voor jong en oud.

Henk Smeets van de werkgroep die deze tentoonstelling heeft samengesteld maakte de aanwezigen extra nieuwsgierig. Want als je denkt veel over de scholen in onze gemeente te weten dan kom je bedrogen uit: je zult bijzonderheden ontdekken die je niet eerder hebt geweten.

In de tentoonstelling zijn alleen scholen opgenomen die daadwerkelijk zijn verdwenen. De tentoonstelling bestrijkt de periode van 1900 tot heden. De speurtocht naar materialen is nog niet zo eenvoudig geweest. Scholen hebben in het verleden niet veel aandacht gehad voor de eigen historie, veel archieven zijn verloren gegaan. Gelukkig is er bij het BHIC veel materiaal gevonden en hebben bijvoorbeeld ook leerkrachten privé materiaal ter beschikking gesteld. Bijzondere aandacht trok meteen de film met oud beeldmateriaal uit Vught en Helvoirt.

De tentoonstelling is nog te zien tot 12 maart 2023. Inmiddels zijn er twee lezingen gehouden over het onderwijs in Cromvoirt en het onderwijs in Vught. Op 24 januari verzorgd Jan van Balkom in ’t HelvoirThuis een lezing over het onderwijs in Helvoirt. Aanvang 19.30 u.

In een artikel in het tijdschrift Schatten van Vught schreef Jozef Kok over ‘Verdwenen scholen en veranderend onderwijs’.

Voorzitter Saskia Heijboer tijdens welkomstwoord

Henk Smeets geeft toelichting namens de werkgroep Verdwenen Scholen