Jeugd centraal tijdens jubileumjaar Vughts Museum

Om het Vughts Museum levend en bruisend te houden is er de komende jaren extra aandacht voor de jeugd van Vught, Helvoirt en Cromvoirt. De aftrap vindt plaats tijdens ons jubileumjaar 2023 met diverse activiteiten die door de Werkgroep Jeugd zijn samengesteld. Het Vughts Museum bestaat dan 50 jaar. Extra activiteiten vragen ook om extra budget. De leden van de werkgroep zijn dan ook heel blij dat Stichting Het Goudhaantje de plannen van harte ondersteunt en een ruimhartige subsidie heeft toegezegd.

Een greep uit de plannen voor de jeugd

De activiteiten zijn er op gericht om er voor kinderen een feest van te maken in het jubileumjaar. De start is voor de allerkleinsten met het vieren van de verjaardag van Pietertje. Pietertje wordt vijf jaar en dat wordt gevierd op 5 april 2023! Tijdens de activiteiten is er ook aandacht voor de omgeving, de geschiedenis en de schoonheid ervan.

Dat het een feestjaar wordt zal ook blijken uit de tentoonstelling in mei rond (historische) vlaggen uit Vught. Vooraf worden kinderen van de basisschool gevraagd om een vlag te ontwerpen voor de gemeente Vught of voor het jarige museum. Een speciale lesbrief zal de kinderen meer inzicht geven in de betekenis van vlagen en vaandels. Samen kiezen ze het mooiste vlagontwerp uit. De mooiste ontwerpen worden uitgewerkt en aan de tentoonstelling toegevoegd.

 Een fotowedstrijd voor kinderen uit het voortgezet onderwijs staat ook op de planning. Het wedstrijdelement lokt uit dat kinderen echt gaan kijken wat ze in hun eigen omgeving mooi vinden. De mooiste foto’s komen op ansichtkaarten en winnaars kunnen een polaroid camera winnen!

Als museum richten wij onze blik op de toekomst en vragen de kinderen na te denken over wat er in de toekomst bewaard moet blijven. Via de lesbrief Blik op de toekomst worden zij hiertoe uitgedaagd. De voorwerpen die de kinderen bedenken en selecteren worden met een begeleidende brief in een blik gestopt. Het debat over waarom iets wel of niet bewaard moet blijven is een manier om de betrokkenheid op de eigen omgeving te stimuleren. Uiteindelijk plaatsen de  leerlingen samen met de burgemeester het blik op de plek waar Pietertje vijf jaar geleden is gevonden.

Met dank aan Het Goudhaantje

Het jubileumjaar wordt mede dankzij de subsidie van Het Goudhaantje een feestelijk en boeiend jaar! Goudhaantje bedankt !

Werkgroep Jeugd