Een winters tafereel

Traditiegetrouw plaatste Het Klaverblad een historische foto op de voorpagina van het allerlaatste nummer van het jaar. Henk Smeets schreef er ter toelichting namens het Vughts Museum de volgende tekst bij. 

Geen gebouw in Vught is vaker geschilderd dan de Lambertustoren. Ook het aantal ansichtkaarten van ‘de Vughtse toren’ is indrukwekkend. De toren stamt uit 1520 en maakte deel uit van de gotische parochiekerk van Sint-Lambertus. Een deel van die kerk staat nog steeds achter de toren en wordt nu gebruikt door de Protestantse Gemeente te Vught. Het middenschip dat de toren met het huidige kerkgebouw verbond, werd in 1603 door brand verwoest. De ansichtkaart die in dit Kerstnummer is afgedrukt laat de toren zien in wintertijd en stamt uit de periode rond 1900.

Rechts van de toren is het woonhuis te zien van het echtpaar Diepen-Hermans, de ouders van de Bossche bisschop A.F.J. Diepen. Het gebouw werd in 1930 vervangen door de villa ‘Torengaard’. Momenteel heeft het gebouw een kantoorfunctie. Uiterst rechts op de foto is ‘Zionszicht’ te zien, een villa die nog steeds uitkijkt op het landgoed ‘Zionsburg’. In deze villa woonde van 1838 tot 1883 notaris D.W. Molhuysen, voormalig burgemeester van Vught. Na zijn dood werd ‘Zionszicht’ een hotel. Momenteel is Humankind kinderopvang en -ontwikkeling er gevestigd.