Thea Hennevelt in 1ste Kwartaalkast 2023

Magical Nature (Olieverf en houtskool op doek)

Vier keer per jaar besteedt het Vughts Museum aandacht aan werk van een Vughtse kunstenaar. Zijn of haar werk mag een kwartaal in de kast. In het eerste kwartaal van 2023  is de kast voor Thea Hennevelt

Thea Hennevelt besluit na 20 jaar zelfstandig creatief grafisch ontwerpen haar droom van vrij kunstenaarschap waar te maken. Teken,-en schilderkunst boeit haar enorm. Het is voor haar een vorm van creativiteit die eindeloos veel mogelijkheden biedt in technieken, materialen, mogelijkheden en vertalingen van sfeer, gevoel en symboliek. Haar schilderijen zijn overwegend kleurrijk. De uitdaging van ton-sur-ton lokt echter wel in de verte.

Haar liefde voor de natuur spat van papier en doek. Wilgen hebben haar voorkeur, misschien wel omdat deze boom symbool staat voor kunstzinnige inspiratie, dromen en magie. Haar tweede grote liefde is het menselijk lichaam, dat naakt onverholen de kwetsbare essentie en de schoonheid van het model toont. Haar grafische kennis gebruikt zij nu voor haar eigen publiciteit en voor samenwerkingen met andere vakbroeders & zusters.

Tekenen en schilderen is voor haar niet alleen maar ‘leuk’. De ene keer is het maakproces één grote worsteling met veel zelfkritiek (iets wat meer kunstenaars wel kennen) en de andere keer glijdt alles als vanzelf uit haar potlood of kwast. In beide gevallen volgt meestal de blijdschap en voldoening van het nieuwe werk. Het is voor haar ook een ideale manier om “uit het hoofd te komen.’ Wanneer ze werkelijk geconcentreerd werkt, verdwijnt “het Zelf’’ en lijkt het alsof een onzichtbare hand alles overneemt. Dat zijn voor haar de mooiste momenten van het proces.

Naast vrij werk maken  geeft zij ook teken,-en schilderles aan kinderen en verstandelijk beperkten.Zij vindt daar heel veel blijdschap en vervulling in. Het liefst stimuleert ze haar leerlingen in hun pure, authentieke uitdrukkingskracht, om datgene op papier te zetten wat uit hun hart komt en waar ze het meest blij van worden.

En omdat 2023 tot “’Het jaar van Picasso’’ is uitgeroepen, sluit zij graag aan bij zijn quote:

“All children are artists. The problem is how to remain an artist once you grow up.” Thea Hennevelt

Website www.theahennevelt.nl