Nieuwe ‘Schatten van Vught’ is uit !

Cover Schatten van Vught jaargang 5 nr. 2

De hoofdartikelen in het nieuwe nummer van ‘Schatten van Vught’ gaan over De Hoge Autoriteit aan de Bosscheweg en over ‘Verdwenen scholen  en veranderend onderwijs’ in Vught.

Rechtspraak in oorlogstijd 

In dit artikel schrijft Twan van den Brand over mr. A.J. Vliegenthart, president van het Bossche Gerechtshof, die tijdens de bezetting onafhankelijke rechtspraak moest zien te handhaven. Een rol die veel lijkt op die van een burgemeester in oorlogstijd. Van den Brand laat zien hoe het aanblijven van deze magistraat nuttig was voor de samenleving, maar ook zijn grenzen kende. Ook na de oorlog was onafhankelijke rechtspraak voor Vliegenthart essentieel, wat blijkt uit zijn houding in de zaak van Willem van Beuningen jr.

Verdwenen scholen in Cromvoirt, Helvoirt en Vught

Het tweede artikel gaat over scholen. De scholen voor lager en later basisonderwijs in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Jozef Kok laat zien hoeveel scholen er zijn  geweest en hoeveel er daarvan inmiddels ook weer zijn verdwenen. Interessant is te zien hoe openbaar en bijzonder onderwijs als communicerende vaten groeien en afslanken, en soms opgeheven worden. Ook verandering van gezinsgrootte speelt daarbij een rol. Koks artikel maakt deel uit van een groter project rond de tentoonstelling ‘Verdwenen scholen’ van het Vughts Museum, voorbereid door een speciale werkgroep van historici en onderwijsmensen.

Het nieuwe nummer van Schatten van Vught (jaargang 5, nummer 2) is verkrijgbaar bij Bruna Vught, de Wereldwinkel in DePetrus en het Helvoirthuis. Kosten: € 7,50. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost € 25,–.