Depotschatje 12: Schilderij ‘Jonge Moeder’, van Arnoud Paashuis

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar veel objecten blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten.

In het depot hangen de rekken vol met schilderijen uit verschillende periodes van bekende en minder bekende kunstenaars die welhaast alle genres van de kunsten hebben beoefend. Gemeenschappelijk hebben ze hun relatie met Vught, Helvoirt of Cromvoirt. Een van deze werken is het schilderij getiteld ‘Jonge Moeder’ van de kunstenaar Arnoud Paashuis (1912-1974). Hij is geboren in Stratum (Eindhoven). Het gezin vertrekt na het overlijden van Arnouds vader naar Vught.

De loopbaan van Paashuis begint als huisschilder, maar op 22-jarige leeftijd gaat hij studeren aan de Koninklijke Teken Academie te ’s-Hertogenbosch. Paashuis ontwikkelt zich verder aan de academies in Rotterdam en Antwerpen.

Hij krijgt erkenning in binnen- en buitenland. Zo ontvangt hij de onderscheidingen de Grand Prix Salon du Nu en de Prix Salon de Portrait, beide in Parijs.

Het grote doek ‘Jonge Moeder’ (160 x 160 cm) is een fraai voorbeeld van zijn talent. Het is een monumentaal maar tegelijkertijd aandoenlijk groepsportret van een moeder die haar kind borstvoeding geeft, omringd door een jong meisje en twee vrouwen. Dit alles geschilderd in zachte pastelkleuren.

Binnenkort zal dit schilderij weer te zien zijn in het Vughts Museum in DePetrus.

Menno Schrijver