Baars met de zilveren stert

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar sommige voorwerpen blijven in het depot liggen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten. Nu de elfde van elfde er aan komt. een Dommelbaorzedurpse onderscheiding;

Een onderscheiding van Dommelbaorzedurp…!

Dommelbaorzedurp eert zijn inwoners op zeer gepaste wijze door onderscheidingen aan hen uit te reiken. Onderscheidingen van hoge importantie en onderscheidingen van veel minder hoge importantie. De eer van het uitreiken is louter en alleen voorbehouden aan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Alfredo. De onderscheiding met de minste importantie wordt intern ook wel aangeduid als het ’jaarlijkse metaal’, want je hoeft als Dommeldurper maar op het juiste moment te hoesten of te kikken en boiiing, de onderscheiding siert je hals of boerenkiel. De belangrijkste onderscheidingen daarentegen zijn meer op de onderdanige Dommelbaorzedurpers gericht. Onderdanen die gedurende langere periode grote en hoge verdienste hebben gehad voor Carnaval in Dommelbaorzedurp.

Naar verluidt is ‘Ridder in de orde van de Baars met een Zilveren Stert’ een van de oudste onderscheiding van Dommelbaorzedurp. Prins Alfredo IV (Bep Bakker 1960-1966) kende haar in 1960 toe aan Lex Reelick, vanwege diens ‘Prinselijke hulde aan de Opperschenker’. Lex Reelick maakte toen deel uit van het Prinselijk Gevolg. Durpspensionaoris Tinny Nabbe tekende dit op uit de mond van de Ridder zelf.

Lex Floris, neef van Lex Reelick en lid van de Dommelbaorzedurpse Den Boerenadel, viste de onderscheiding op en schonk deze in 2012 aan het Vughts Museum.

Bij de onderscheiding hoort een fraaie oorkonde, handgemaakt en ingekleurd door de bekende Vughtse kunstenaar Pieter Grips. De bijbehorende oorkonde is in het bezit van oud-Burgervaojer Harry Princée van Dommelboarzedurp, die hem voor 100 gulden heeft gekocht.

Durpspensionaoris/archivaris Dommelbaorzedurp

Wim de Kroon

 

Bronnen: Archief Dommelbaorzedurp en Vughts Museum