In de kwartaalkast van het Vughts Museum: Paula Cammaert

Boekengek van Paula Cammaert

Vier keer per jaar besteedt het Vughts Museum aandacht aan werk van een Vughtse kunstenaar. Zijn of haar werk mag een kwartaal in de kast. In het vierde kwartaal van 2022 is de kast voor Paula Cammaert.

Paula Cammaert is geboren in 1945 te Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen.

Van 1962 tot 1966 volgde zij een opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Tilburg. Na haar opleiding was zij tekendocent aan scholen en opleidingen en later docent aan de Volksuniversiteit. In de jaren tachtig volgde zij een opleiding aan de Escola das Artes Visuais in Rio de Janeiro (Brazilië).Na deze opleiding in Rio de Janeiro is Paula Cammaert volop aan het schilderen gegaan.

Italië, waar zij verbleef van 1985-1990, inspireerde haar tot poëtische landschappen, waaruit zich al snel het thema “huizen”, eigenlijk “wonen”ontwikkelde. Ook al kwam de mens er niet op voor, men voelde wel zijn aanwezigheid. Pas later, toen Paula Cammaert in Hamburg (Duitsland) woonde, van 1990-1996, kwam de mens direkt in beeld, verloren in gedachten, ver weg in zijn innerlijk leven.

Nu, sinds 1996 terug in Nederland en wonend in Vught, is haar werk van beschouwend ontwikkeld richting relativerend, vaak van een humoristische kwinkslag voorzien. Een belangrijk thema is ook de verhouding mens en dier, die zij als eerlijk en zuiver ervaart. Haar reislust vindt zijn neerslag in motieven uit oude culturen en mythologie. De driehoek ziet men vaak terug in haar kleurige schilderijen, neergezet met paletmes en penseel.