Leerlingen van De Springplank lopen Pietertjespad

De afgelopen week liepen leerlingen van basisschool De Springplank door het centrum van Vught. Zij volgden met begeleiding vanuit het Vughts Museum het Pietertjespad, een speelse en leerzame erfgoedspeurtocht voor kinderen. Jo van Dinther, één van de rondleiders, ging met enkele kinderen op pad en vertelde daar het volgende over:

Jo vertelt

Met een groepje van 5 kinderen begonnen we bij ons mooie raadhuis. Natuurlijk heb ik uitgelegd dat het raadhuis prachtig is ingericht door Vughtse vaklui. De kinderen moesten 4 dieren ontdekken die buiten deel uitmaken van de versiering van het raadhuis. Dat lukte razend snel. Aangekomen bij een struikelsteen bij een huis waaruit een joods gezin was weggevoerd viel mij op dat de kinderen vertrouwd waren en ook afwisten van de treurige oorlogsgeschiedenis en vooral van Anne Frank. Op het viaduct over de A2 werd druk gebaard naar vrachtwagens, de kinderen hadden de grootste lol omdat veel chauffeurs de meest harde geluiden lieten horen.

Kasteel Maurick is vooral bekend als restaurant, maar de belegering van Den Bosch in 1629 vonden de kinderen toch ook een interessant verhaal. Maar de meeste aandacht ging uit naar het paard van autobanden, vooral naar zijn grote rubberen penis.

We kwamen langs het huis waar in 1765 Isaäc Gogel is geboren. Gogel werd later minister van financiën, een feit dat de kinderen begrijpelijkerwijs niet erg kon boeien. Het ‘gat’ tussen de Lambertustoren en de kerk daarentegen vonden zij veel interessanter.

Een glas limonade dronken zij in DePetrus en de letterpuzzel werd in hoog tempo opgelost. Daarmee hebben zij een boekenlegger verdiend. De kinderen, wel erg speels soms onderweg, hebben het hartstikke leuk gevonden.

Piertjespad individueel maar ook in groeps- of schoolverband

Het Pietertjespad is een speelse en leerzame erfgoedspeurtocht voor kinderen. Het is gemaakt door kinderen van groep 7 van OBS De Springplank, juf Vera en in samenwerking met het Vughts Museum, Sas Illustraties en DePetrus. Het project is ondersteund door Plaza Cultura, Gemeente Vught en Erfgoed Brabant.

Volgens juf Vera is het Pietertjespad een mooie manier en dus een kans om kinderen al van jongs af aan kennis te laten maken met hun eigen woonomgeving. Deze woonomgeving is namelijk vol met cultuur, natuur en historie. Als je dat spelenderwijs leert kennen, ga je het koesteren en waarderen. Een mooie basis om hiervan te leren genieten, er zorg voor te blijven dragen en te behouden, hier en in de rest van de wereld die voor een kind steeds groter wordt.

Het Pietertjespad kan individueel worden gelopen, maar ook in groeps- en schoolverband. De route is tegen een kleine vergoeding te koop in DePetrus. Groepen en scholen kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@vughtsmuseum.nl