Depotschatje 7: de mand uit het atelier van Reinier Pijnenburg

Grote ovale rietenmand met draagbeugel. Veel gebruikt door boerinnen voor het vervoer van eieren. De mand werd veelal afgedekt met een linnendoek. Als zodanig zal Reinier Pijnenberg de mand gebruikt hebben als attribuut. VM 00972

Deze rieten mand komt uit het atelier van kunstschilder Reinier Pijnenburg (1884-1968). Hij woonde en werkte in de villa van landgoed Bleijendijk in Vught. Op het atelier ontving hij vaak modellen, die hij dan ‘aankleedde naar eigen inzicht’. Hij had daarvoor verschillende kledingstukken en attributen. Deze mand was zo’n attribuut. Vroeg in de jaren twintig van de vorige eeuw begon Reinier met het schilderen van Brabantse portretten en taferelen. Boeren en boerinnen woonden op het landgoed of direct daar omheen in verschillende dorpen. De interieurs van de boerderijen werden ook veelvuldig door hem geschilderd, daarvoor stapte hij met zijn ezel en schilderskist op de fiets om in de weide omgeving interieurs, zoals ‘De herd’ en ‘De pomp’ van boerderijen te schilderen. Een aantal ‘haarden’ en ‘pompen’ zijn in het bezit van het Vughts Museum.

Verschillende modellen die op het atelier kwamen zijn bekend, zoals Stien van de Westelaken en haar broer Willem, maar ook Pieta den Otter die met haar ouders op de Willemshoeve in Halder woonde en Daan van Grinsven uit Sint-Michielsgestel.

Boerin uit Sint Michielsgestel ±1921- 1928, olieverf op doek 66,4 x 107,3 cm. Collectie: Het Noorbrabants Museum Den Bosch, inv.nr. 07771

Deze boerin uit Sint-Michielsgestel, zoals het schilderij uit het Noordbrabants Museum wordt genoemd, is waarschijnlijk Stien van de Westelaken die met haar familie op boerderij ’t Mieneke op Bleijendijk woonde. Voor dit schilderij is de mand uit ons museum gebruikt. Hij gebruikte ook andersoortige manden, zoals te zien is op meerdere schilderijen waaronder het bekende ‘Naar de stad’.

Reinier Pijnenburg is een geboren Vughtenaar (1884-1968). Hij heeft na zijn studie in Den Bosch, Amsterdam, Antwerpen, Parijs en Barcelona vanaf 1920 op Bleijendijk gewoond, tot aan zijn overlijden in 1968.

Veronica Dénis

Boerin uit Sint Michielsgestel ±1921-1928, olieverf op doek 66,4 x 107,3 cm.

Collectie: Het Noorbrabants Museum Den Bosch, inv.nr. 07771