Kamp Vught ontstaan en achtergrond SS-concentratiekamp

Lezing: op woensdag in juni om 19.30 u. in DePetrus, Heuvel 2 in Vught

Door: Bert Oomen

Kamp Vught is het enige SS-concentratiekamp geweest in de door Nazi-Duitsland bezette West-Europese gebieden. Tussen januari 1943 en september 1944 hebben hier meer dan 31.000 mensen gevangen gezeten, waaronder meer dan 12.000 joden. In Nationaal Monument Kamp Vught worden de verhalen verteld van slachtoffers, hulpverleners en omstanders, en wordt ingezoomd op het dagelijkse leven in het kamp.

In zijn lezing wordt door Bert Oomen juist weer wat uitgezoomd. Kamp Vught was geen op zichzelf staand fenomeen. Het was een van de vele concentratiekampen die deel uitmaakten van de uiterst professionele terreurmachine van de SS, het raciaal en militair eliteleger van de Nazi’s. In de lezing wordt het ontstaan en functioneren van het kamp in het bredere kader geplaatst van deze criminele SS-organisatie en haar hoofdrolspelers.

Bert Oomen is onderzoeker en rondleider bij Kamp Vught, en auteur van het boek ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’

Voor aanmelden (tm 31 mei) en betalen klik hier

De kosten bedragen 7,50 inclusief koffie /thee

De lezingenreeks is een coproductie van:

ABZ – Bibliotheek Vught – Vughts Museum – Stichting Erfgoed Vught