Lezing 6 april 2022 – De Zwanenbroeders door Roderick van de Mortel

De Zwanenbroeders: een Bossche broederschap op Vughtse benen?

Zwanenbroedershuis Hinthamerstraat ‘s-Hertogenbosch

Begin 14e eeuw werd de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap opgericht in ’s-Hertogenbosch. Op woensdag 6 april houdt Roderick van de Mortel, burgemeester van Vught én lid van de Broederschap, in het Zwanenbroedershuis in ’s-Hertogenbosch een lezing over de geschiedenis van dit eeuwenoude gezelschap. Tijdens de lezing zal hij ook ingaan op de relatie met Vught.

Verder kunnen bezoekers de prachtige kunstschatten die deze geschiedenis heeft voorgebracht bewonderen. Antwoorden op allerlei vragen zullen aan de orde komen. Waar komt de naam ‘Zwanenbroeders’ vandaan, welke Vughtenaren waren of zijn lid van dit genootschap, wat klopt er van allerlei geheimzinnige gerusten en wat was de rol van leden van ons Koningshuis binnen het broederschap. Deze en nog vele andere onderwerpen komen aan bod tijdens de rondleiding door het monumentale pand. En uiteraard is er ruimte voor het stellen van vragen.

Nieuwsgierig geworden? Meld u dan snel aan, want het aantal beschikbare kaarten is beperkt.

De lezing vindt plaats in het Zwanenbroedershuis, Hinthamerstraat 94, 5211 MS ’s-Hertogenbosch en wordt georganiseerd door de Vughtse Bibliotheek, Stichting Erfgoed Vught, Stichting Anders Bezig Zijn en het Vughts Museum. Aanvang 19.30 uur. Kosten: €7,50. Aanmelding dient vooraf te gebeuren via de website: www.abzvught.nl of aan de balie in DePetrus. Omdat dit keer gebruik gemaakt wordt van een externe locatie, dient betaling vooraf plaat te vinden. Anders kan de aanmelding niet gehonoreerd worden.