Even voorstellen 41: Mieke Burgers-Witteveen

In de rubriek Even Voorstellen besteedt het Vughts Museum aandacht aan bekende Vughtenaren en personen die belangrijk zijn geweest voor Vught. In aflevering 41 is het de beurt aan Mieke Witteveen. Alle voorgaande afleveringen zijn te lezen op de www.vughtsmuseum.nl

Mieke Witteveen wordt in 1924 in Rotterdam geboren als dochter van stedenbouwkundige Willem Gerrit Witteveen en Anna Maria Wibaut. Moeder is dochter van de politicus Floor Wibaut. Mieke heeft een oudere broer en een jongere zus. Broer Johan zal minister van Financiën worden.

Mieke Witteveen trouwt met Roelf Adrianus Burgers in 1952. Hij studeert aan de Economische Hogeschool van Rotterdam en promoveert aldaar. Zijn vader is mede-eigenaar van firma Van Hoogerwou en Zn, een linnen- en damastweverij in Boxtel. De familie Burgers woont in Huize Weltevreden op Boxtelseweg 26 in Vught en het jong getrouwde echtpaar woont daar enige jaren in. Roelf zal in 1956 het bedrijf volledig overnemen. In de jaren vijftig bouwt het echtpaar Burgers-Witteveen een eigen woning aan de Willem van Beuningenlaan 3 met een inpandig atelier voor de schilderactiviteiten van Mieke. Het echtpaar adopteert een dochter en een zoon uit Griekenland.

Op 18-jarige leeftijd volgt Mieke namelijk een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en tussen 1943-1944 en 1947-1949 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1953 is zij leerling van de kunstschilder en aquarellist Kees Verwey en neemt privélessen. Mieke bekwaamt zich als schilder, aquarellist en tekenaar en maakt zich verschillende technieken eigen. Ze schildert portretten, stillevens, landschappen en interieurs. Ze tekent, etst en aquarelleert. Er zijn verschillende tentoonstellingen waar haar werk te zien is en ze is aangesloten bij de vereniging Brabantse Kunststichting en de Federatie van verenigingen van Beroeps Beeldende Kunstenaars.

In Vught werkt ze samen met hier woonachtige kunstenaars, geeft les en is ook actief in de Oudheidkamer Vught, de voorloper van het Vughts Museum. Samen met haar man maakt ze verschillende (studie-)reizen in Europa, en naar India en Indonesië.

Mieke Burgers-Witteveen overlijdt op 3 juni 1991 in Vught. Zoals ze zich van huis uit heeft laten inspireren door de Soefi-beweging, gebeurt dat ook gedurende de afscheidsdienst. Ter gelegenheid van haar tiende sterfdag organiseert het Vughts Museum in januari 2001 een tentoonstelling met werken van haar.

Foto: https://sufipedia.org/personenregister/nederland/.