Even voorstellen 40: Urias Nooteboom

Urias Nooteboom

Urias Nooteboom is de zoon van journalist, redacteur en schrijver Uri Nooteboom en juriste Thea Ivens, geboren op 17 januari 1941 in Nijmegen. De beroemde documentairemaker Joris Ivens is zijn oom en heeft een behoorlijke invloed op Nooteboom. Ook de Tweede Wereldoorlog zal een grote indruk maken. Direct na de bevrijding van Nijmegen in september 1944 is vader hoofdredacteur van De Gelderlander. Met de hoofdredacteur van het Geldersch Dagblad maakt hij in april 1945 een verkenningstocht door de bevrijde gebieden van Gelderland en Overijssel. Vanaf de bezette zijde van de IJssel valt er plots een schot. Vader Uri wordt dodelijk getroffen en sterft op de reeds bevrijde IJsselkade.

Urias Nooteboom studeert enkele jaren sociologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Hij wordt net als zijn vader journalist en is chef van de kunstredactie van het Limburgs Dagblad, de Brabant Pers en dagblad De Tijd. Nooteboom schrijft artikelen en boeken over theater, cultuur, kunst en Kamp Vught en is betrokken bij de oprichting van de Stichting Archieven 1940-1945, die de uitgave van het manuscript met herinneringen van met Kees van Hombergh aan Kamp Vught realiseert. Het eerste exemplaar wordt tijdens de opening van Nationaal Monument Kamp Vught aan Koningin Beatrix aangeboden. Van 1976 tot 1986 is Nooteboom bovendien hoofd van het bureau voorlichting van de provincie Noord-Brabant en (hoofd-)redacteur van diverse bladen. In 1977 wordt Nooteboom plaatsvervangend voorzitter van het Kunstcentrum Brabant, voorzitter van de Stichting voor Sociaal Ruimtelijk Onderzoek te ’s-Hertogenbosch en begint hij in 1986 een eigen PR-bureau.

 

Nooteboom trouwt twee keer. Hij krijgt twee dochters uit zijn eerste huwelijk en heeft twee stiefdochters via zijn tweede huwelijk. Vanaf 1978 woont hij in Vught, op Pastoor Van den Houtstraat 2.

Nadat Nooteboom op 17 januari 1995 ’s nachts om twaalf uur nog heeft geproost op zijn 54e verjaardag, overlijdt hij die nacht plotseling. Een bundel met liedteksten van George Brassens is naast hem op de grond gevallen en ligt open op “Het testament”. Die tekst wordt tijdens de uitvaart voorgedragen.

Nooteboom kan gekarakteriseerd worden als een Bourgondiër, goedlachs, een geliefd persoon en hield van een goede discussie. Hij had een passie voor taal, grammatica en schrijven, maar een hekel aan de computer. Nooteboom hield van moderne kunst, was geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en zodoende medeorganisator van de vijftigjarige herdenking van Market Garden.

Foto: familiearchief.