Vughts Museum ontvangt stoomontwikkelaar

Stoomontwikkelaar in praktijk dr. Hillen in DePetrus

In februari 2022 ontving het Vughts Museum een stoomontwikkelaar of autoclaaf. Die is rond 1900 gemaakt door de ’s-Hertogenbossche Machinefabriek Henri Grasso in zijn fabriek aan de Taalstraat in Vught. Een echt Vughts product dus.

Wat is een stoomontwikkelaar/autoclaaf

Een autoclaaf werd en wordt in laboratoria, universiteiten, ziekenhuizen en door artsen gebruikt om (medische) instrumenten en hulpmiddelen te steriliseren. In de met gasgestookte stoomontwikkelaar van Grasso werd water onder hoge druk op een temperatuur van 120° C gebracht.

Vughtse autoclaaf te zien in Vughts Museum in DePetrus

De schenker van de thans unieke stoomontwikkelaar werkt bij GEA Grasso International BV in ’s-Hertogenbosch, die de Grassofabriek in 1992 overnam. Hij kocht het toestel in deplorabele toestand via Markplaats en bracht het in volle glorie terug. In het Vughts Museum vond hij een uitstekende plek om de stoomontwikkelaar aan iedereen te tonen: in de pas nagebouwde praktijkruimte van de huisartsen Hillen in het ambachtenstraatje in DePetrus. Wie weet had de huisarts en gemeentearts Piet Hein Hillen in zijn praktijk aan het Maurickplein ook een autoclaaf van Grasso.