Even voorstellen 38: Henny Peters

Henny Peters

Henny Peters is geboren in Naarden als zevende kind van A. Peters en M. de Bruyn. Als militair bij het corps Wielrijders wordt haar vader regelmatig overgeplaatst en zo komt de familie in 1931 terecht in de Theresialaan in Vught. Behalve Henny zijn maar liefst vijf van haar zussen werkzaam als leerkracht, hetzij in het lager, hetzij het voortgezet onderwijs.

Henny gaat naar de kweekschool bij de zusters Franciscanessen in Oirschot en behaalt haar diploma in 1941. Haar eerste baan is een kantoorfunctie. Ze krijgt tuberculose en wordt om die reden ondergebracht in een sanatorium. Gelukkig vindt ze een baan aan een school in Son, maar een vacature op de Theresiaschool in Vught doet haar besluiten daar naar toe over te stappen. In 1958 biedt de plaatselijke meisjes-ULO haar een baan als docent Engels en in 1959 vraagt het bestuur haar de directrice te vervangen met het vooruitzicht op de directeursfunctie.

Die functie brengt haar in contact met Harrie ter Heine van de jongens-ULO in Vught en samen ijveren ze voor een gemeenschappelijke MULO. In 1966 komt de nieuwbouw bij het Reeburgpark in Vught tot stand. Samen met Ter Heine vormt ze het directoraat van de MAVO. Na zijn afscheid in 1974 benoemt het bestuur haar officieel tot vervanger en daarna definitief tot directeur. Ze is streng, maar rechtvaardig, controlerend, geheel en al passend in het opvoedingsbeeld van die tijd. Ze weet dat ze niet altijd gemakkelijk is in de omgang en de neiging heeft een control freak te zijn in haar zorg voor anderen en de familie.

Peters blijft na haar vervroegd uittreden in 1984 nog enige tijd in Vught wonen, maar gaat enkele jaren later naar huize Molenwijck te Loon op Zand samen met haar oudere zus Riet. Haar gezondheid gaat achteruit door onder meer operaties aan haar rug voor hernia. Ondanks dat verschillende oud-collega’s nog contact met haar onderhouden en soms op bezoek komen, voelt ze zich eenzaam in het huis. Haar herinneringen aan haar tijd in Vught en de Reeburg MAVO blijven wel, maar vervagen op den duur.

Na een kort ziekbed overlijdt Henny Peters op de leeftijd van 96 jaar op 11 september 2019.

Bron: Klaverblad