Depotschatjes 2: Het eerste vaandel van Dommelbaorzedurp

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar sommige schilderijen blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten.

Als de vier Vughtse vrienden, steenhouwer Harrie van Nuenen, sigarenmaker Jo van Keulen, stukadoor Janus Verdonk en Piet Beks, de kastelein van café Maurickzicht, het destijds in 1953 in ‘s-Hertogenbosch niet zo slecht getroffen hadden, was het nog maar de vraag geweest of er ooit een Dommelbaorzedurp zou zijn gekomen. Een Vughtse kastelein kon toen nog gerust Carnaval gaan vieren in Oeteldonk! Vermoedelijk door het ongelooflijke slechte weer kwamen de Vughtenaren in Oeteldonk overal voor gesloten deuren, zodat ze in ’èrremoei mar wir op huis aon deden’. Bij Piet Beks brandde de kachel en was het warm. Daar opperde een van de vier het idee, dat dát in Vught toch ook moest kunnen: Carnaval vieren. ’Met vier man zijn we al’, zo zeiden de vier vrienden en ze besloten zo spoedig mogelijk vrienden en relaties te polsen over hun belangstelling om mee te doen. Toen bleek dat de tijd rijp was, want de animo was zo groot, dat de eerste aanzet in Vught al gauw een feit was. Na tal van vergaderingen en gesprekken viel het besluit om in 1954 met hulp van Dick Schoor (gerant Kasteel Maurick) als Raad van 11 in Vught een eigen Carnaval te organiseren. Op 12 december 1958 vergadert de Raad van 11 en die bevestigt dat er een vaandel komt dat door de eigen leden onderling zal worden betaald. Vanuit de clubs wordt echter voorgesteld dit gezamenlijk aan te bieden. Dit voorstel wordt met applaus gehonoreerd.

Het oudste Vaandel van Dommelbaorzedurp heeft dienst gedaan van 1959 tot 1981. Het rust op dit moment in de conserverende handen van het Vughts Museum. Het vaandel is krachtig door eenvoud: mooi dieprood met centraal een compositie van Mien en Pieter Grips met de Dommel, een baars, de Lambertus-toren onder een blauwe hemel, groene velden en een boerderijtje verscholen onder een oude boom, de Baarzen. De naam ‘RAAD van XI’ op het vaandel is de vereniging die op zichzelf staat en overkoepelt het carnavalsfeest in Vught in de jaren ’50,’60 en ’70.

 

Wim de Kroon, Durpspensionaoris/Archivaris Dommelbaorzedurp