Even voorstellen 37: Erna Spoorenberg

Willem Duys en Erna Spoorenberg

Even voorstellen

Erna Spoorenberg is op 11 april 1925 geboren in Djokjakarta op het eiland Java in Indonesië, dan nog Nederlands-Indië. In 1928 komt het gezin Spoorenberg naar Nederland.

Daar krijgt zij eerst vioolles bij Julius Röntgen, maar in 1939 stapt zij over op zang. In 1948 breekt zij door bij de radio met Exultate jubilate van Mozart. Een jaar later nodigt dirigent Karl Böhm haar uit om bij de Wiener Staatsoper te komen zingen, onder andere de aria Königin der Nacht uit de opera Die Zauberflöte van Mozart. Het is het begin van een grote, veelzijdige carrière.

In 1955 krijgt ze een aanstelling bij de Nederlandse Opera in Amsterdam. Daarna treedt ze op in de grote theaters in Londen, Moskou, Milaan en New York. Ze schittert in de beroemde opera’s van Mozart en Verdi, maar ook in Pelléas et Mélisande van Débussy. Ook zingt ze bijna jaarlijks in uitvoeringen van de Matthäus Passion. Daarnaast treedt zij op in operettes als Die Fledermaus van Johan Strauss en Hoffmanns Erzählungen van Jacques Offenbach.

Haar stem wordt omschreven als licht en zuiver met een fenomenale, gemakkelijk aansprekende hoogte. Verder worden haar geweldige dictie en gave techniek bewonderd.

Door een auto-ongeluk in 1971, waardoor ze een half jaar in het ziekenhuis ligt met een ingedeukte ribbenkast en enkele gebroken wervels, komt er een abrupt einde aan haar zangcarrière. Na een jaar van revalidatie pakt zij de draad weer op en geeft tot 1978 lessen aan het Brussels Conservatorium en het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. In de jaren tachtig vormt ze samen met Jan Willem Hofstra een beroemd en gevreesd panel van Radioprogramma Discotabel dat nieuwe plaatopnames kritisch recenseert.

In 1983 verhuist ze naar de Van Heurnlaan 10 in Vught. Daar woont ze met haar (vierde) echtgenoot Eddy van Schoonhoven en geeft ze jarenlang privélessen. Daarnaast stelt ze de Erna Spoorenbergprijs in. In deze jaren geeft ze ook een concert in de Petruskerk in Vught.

In 1965 wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 2001 bevorderd tot Officier. Aan haar turbulente leven komt een eind op 18 april 2004.

Bron: Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo
Willem Duys en Erna Spoorenberg