Depotschatjes 1: De Piekenhoek

Het Vughts Museum wil een zo’n goed mogelijk beeld geven van de geschiedenis en cultuur van Cromvoirt, Helvoirt en Vught. Daarbij maakt het museum gebruik van allerlei voorwerpen en kunst uit het depot. Maar sommige schilderijen blijven in het depot liggen of hangen. Elke maand kiezen de vrijwilligers van de Registratie een ‘Depotschatje’ uit, om op deze manier te belichten.

In 1927 betrok het echtpaar Van Beuningen-Fentener van Vlissingen Huize Bergen in Vught. Dicht bij hun landgoed lag de Piekenhoek, waar tot afschuw van mevrouw Van Beuningen een groot aantal krotwoningen stonden. Om die reden liet het echtpaar de krotten slopen en daarvoor in de plaats in 1938 ‘goede volkswoningen’ bouwen aan de Vlasmeersestraat en Glorieuxlaan. Opmerkelijk aan de huizen is, dat ze zijn opgetrokken in gewitte bakstenen en daken met groen geglazuurde pannen. Het hele complex is nu een Rijksmonument.

Op dit schilderij uit 1940 heeft de Vughtse schilderes Jeannette Slager (1881–1945) het fraaie hofje van dit complex vastgelegd. Overigens schilderde Slager voornamelijk kleurrijke bloemstillevens, maar de bloemenpracht ontbreekt ook op dit doek niet. Midden in het hofje zien we de bakstenen pomp staan, versierd met een natuurstenen pelikaanfiguur. In 1987 zijn ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting op de pomp een gedenkplaat en de portretten van het echtpaar Van Beuningen aangebracht.

Urijan Poerink