Even voorstellen 36: Frans de Bekker

BHIC, Frans de Bekker zit helemaal rechts.

Frans de Bekker is de zoon van de burgemeester van Engelen en Bokhoven Adrianus de Bekker en Huiberdina Hagelaar. De Bekker wordt geboren in 1865 in Orthen en heeft drie oudere broers: de wegens verduistering veroordeelde burgemeester van Engelen en veldwachter Adrianus, boekhouder Nicolaus en handelsreiziger en vishandelaar Petrus. Het gezin woont wegens vaders functie vanaf 1866 in Engelen. De oudste zoon volgt zijn vader op, maar hij komt er door verduistering niet zonder kleerscheuren vanaf. Ook Petrus’ zonen, Adriaan en Louis, zijn burgemeester van respectievelijk Gemert en Eemnes.

De Bekker is schoolmeester in Boxtel en in Vught van 1891 tot 1922. Hij is hulponderwijzer en klimt rond 1900 op tot onderwijzer en zelfs tot hoofdonderwijzer van de eerste openbare lagere school in de Schoolstraat in Vught. In 1911 trouwt De Bekker in Engelen met de twintig jaar jongere Jacoba Dekkers. Het echtpaar krijgt acht kinderen, van wie er twee pater en zuster worden en het laatste kind geboren wordt als De Bekker al 62 jaar oud is. Het gezin woont tussen 1911 en 2001 (!) op Marktveld 34 te Vught.

De Bekker is niet alleen onderwijzer, maar vanaf zijn pensioen in 1922 ook gemeentearchivaris. Hij schrijft voor de oorspronkelijke heemkundekring, de voorloper van Stichting Erfgoed Vught, veel over de Vughtse geschiedenis, bijvoorbeeld over de Gilden en over de Cromvoirtse burgemeesters. Artikelen van zijn hand komen ook in het blad ‘De kleine Meijerij’. Daarnaast verzamelt De Bekker vanaf 1872 Romeinse munten, als hij op zevenjarige leeftijd een muntkabinet krijgt van zijn vader. De Bekker vindt in Engelen en Empel allerlei munten, en ook enkele in Vught. De collectie van De Bekker is bijzonder, omdat het een bijna complete serie van vierenzeventig keizers uit de vier eerste eeuwen bevat. Ook zijn er munten van drie kandidaat-keizers uit de eerste eeuw, Galba, Otho, en Vitellius, in de verzameling en enkele gallische tegenkeizers zoals Postumus, Victorinus en Tetricus uit de derde eeuw en zelfs zeldzame munten van de Britse tegenkeizers Carausius en Allectus.

De Bekker overlijdt in 1953 in Vught.

Beeldbron: BHIC. De Bekker zit helemaal rechts, samen met andere leraren van de eerste openbare school.