Kwartaalkast: Waldo van Bokhoven

Vier keer per jaar besteedt het Vughts Museum aandacht aan een werk van een Vughtse kunstenaar. Zijn of haar werk mag een kwartaal in de kast. Vanaf donderdag 6 januari 2022 in de kwartaalkast in DePetrus te zien: Waldo van Bokhoven.

Waldo van Bokhoven heeft een bijzondere belangstelling voor patronen, structuren, vormen en kleuren. Dit komt in zijn werk tot uiting door de verrassende combinatie van architectuur en natuur, met als voorlopig hoogtepunt de series ‘Collected’ landscape en ‘Collected’ forest.

De werken van Waldo van Bokhoven bestaan elk uit verzamelde fragmenten van tientallen foto’s van landschappen, bossen en bomen die hij in de loop der jaren rondom de Essche Stroom, de Dommel, Halder, Vught en ’s-Hertogenbosch heeft gemaakt. Het levert een buitengewoon rijk palet aan kleuren en structuren op waaruit hij eindeloos kan putten.

En zo wordt het schilderen met foto’s. Op zijn palet verzamelt hij alle door hem gefotografeerde landschappen. Hieruit selecteert hij stroken op kleur en structuur die hij digitaal als organisch in elkaar overgaand lijkende lagen opbouwt tot nieuwe, denkbeeldige panorama’s. Een netwerk van zwarte en gekleurde lijnen, bindt de delen, als cement tussen bouwlagen tot een opmerkelijk geheel. Zoals een architect nieuwe steden en gebouwen ontwerpt, construeert Waldo van Bokhoven op deze manier nieuwe bossen en landschappen.

Waldo van Bokhoven studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving

St. Joost in Breda (1986, cum laude). Hij werkt als zelfstandig grafisch ontwerper voor diverse opdrachtgevers.

www.waldovanbokhoven.nl / www.bowfor.nl