Verworven voorwerpen

Het Vughts Museum is de afgelopen maanden weer rijkelijk bedacht met interessante en mooie schenkingen en bruiklenen.

We noemen er een aantal:

  • Boekwerken en brochures;
  • Een oogbadje van glas, een steriele-verbandgazendoos en een clysmaspuit;
  • Een schilderij (foto onder) van de Vughtse kunstschilder Jan Verstraaten;
  • Drie schilderijen van de Vughtse schilder Reinier Pijnenburg;
  • Honderden dia’s, foto’s en oude ansichtkaarten van Vught, Helvoirt en Cromvoirt;
  • Schoolfoto’s, vooral van de St. Willibrordusschool;
  • Reclame-voorwerpen van (soms al lang verdwenen) Vughtse verenigingen, bedrijven en instellingen.

Schenkers en bruikleengevers: hartelijk dank!

Jan Verstraaten

Deze kunstschilder, die aan de Zuidoosterlaan woonde en werkte, genoot zijn opleiding aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in ‘s-Hertogenbosch en heeft in die stad ook enige jaren een kunsthandel gehad.

Naambord praktijk  Dokter Hillen 

De geschonken medische instrumenten vormen een welkome aanvulling op de inventaris van de artsenpraktijk in het ambachtenstraatje in DePetrus. Aan de gevel van de praktijk komt het originele naambord te hangen van ‘F.J.M. Hillen, arts’, die van 1942 tot 1971 in Vught zijn praktijk uitoefende, eerst op het adres Taalstraat 181, maar al vanaf 1943 in het pand Maurickplein 1. Het bordje is door familie in bruikleen gegeven.

Het Vughts Museum heeft in de loop der tijd een omvangrijke verzameling bidprentjes of gedachteniskaartjes opgebouwd. De werkgroep heeft die nu beter toegankelijk gemaakt door ze te scannen en te registreren in Memorix (een applicatie voor het digitaal beheren en registeren van archief- en/of erfgoedcollecties).

Namens de Werkgroep registratie en beheer

Urijan Poerink

Boerderij omringd door bomen van Jan Verstraaten